Eurofleur Leusden
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor aanbiedingen, wekelijkse tuintips en nog veel meer

Tuintip juni

Tuintip juni

De buxusmot

Sinds een jaar of 10 wordt de buxusmot gespot in ons land en deze komt oorspronkelijk uit Azië. Vermoedelijk is deze naar Europa gekomen via geïmporteerde buxusplanten en daar zijn de buxusliefhebbers onder ons niet heel blij mee… Deze mot is een echte plaaggeest voor de buxus en breidt zich in rap tempo uit in de zuidelijke helft van Nederland. Vanaf april/mei legt deze in twee tot drie legsels, tientallen eitjes onder de buxusblaadjes.

Rupsje nooit genoeg

Wat komt er uit die eitjes en wat zijn de gevolgen? Rupsjes komen massaal uit de eitjes en veranderen de buxus in korte tijd in spinselachtige kale struikjes. De buxus zal zich wel weer herstellen, maar zal er enige tijd niet erg fraai uitzien. Door de buxusstruiken vanaf het voorjaar intensief te controleren en rupsen weg te vangen, kan het probleem worden geminimaliseerd. Ook spuiten met een synthetische pyrethriode, zoals Decis, biedt enig soelaas. Een natuurlijke vijand is er helaas nog niet; daarvoor is de mot nog te kort in ons land en zullen we hier de komende jaren nog mee te maken hebben.

Daarnaast is het misschien eens goed om verder te denken over alternatieven voor de buxusstruiken, zoals variëteiten van Ilex crenata, Lonicera nitida en Taxus, Ligustrum en beuk. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor wat lossere hagen.

Vlindertips

Vlinders vinden we prachtig om te zien. We planten massaal vlinderstruiken (Buddleya) in de tuin om zoveel mogelijk vlinders aan te trekken. Maar vlinders en rupsen gaan nu eenmaal samen. Gelukkig zijn de sierplanten in onze tuin in de meeste gevallen geen waardplanten voor de rups.

De vlinder haalt de nectar uit de bloemen en zorgt voor de bestuiving. Ze zet de eitjes voornamelijk af op wilde planten (o.a. brandnetels), zoals in wegbermen en op ongecultiveerd terrein.

Het nut van rupsen zit hem in het feit dat rupsen uiteindelijk weer vlinders worden en 99% dient als voedselbron voor insecten en vogels. Enkele goede vlinderplanten zijn Buddleya, Hibiscus, Lavendel, Sedum, Verbena, Herfstaster.

Tuinklusjes in juni

Rozen

Vanaf juni gaan de rozen bloeien. Het aanbod in het tuincentrum zal dan ook groot zijn. Bloeiende rozen vragen veel energie en bemesting met specifieke rozenmest is dan ook van groot belang. Knip een uitgebloeide bloem of tros weg boven een vijfblad; hieruit ontstaat dan weer een nieuwe stevige scheut met knop(pen).

Gazon

Onkruid in juni groeit snel; verwijder het met regelmaat. Fijnhakken en tussen de planten strooien kan ook. De grond blijft langer vochtig en nieuw onkruid maakt minder kans. Heeft u een gazon, dan kan ook het maaisel hiervoor gebruikt worden. Het gazon moet nu met regelmaat gemaaid worden, wekelijks is niet meer voldoende. Bij een hogere frequentie kan het maaisel op het gazon blijven liggen. Bemest het gazon. Is het gazon langer niet gemaaid, bijvoorbeeld door afwezigheid, dan is het verstandig het gras de eerste keer iets hoger te maaien.

Snoeien

Juni is een prima maand om de hagen te snoeien, zoals buxus, taxus, haagbeuk, beuk. Ook heesters die al gebloeid hebben zoals (bladverliezende) viburnum, forsythia, sering en wintergroene struiken en coniferen kunnen gesnoeid worden.

Heel veel vaste planten kunnen worden teruggesnoeid voor nog een tweede bloei zoals margrieten, geranium, rudbeckia, vrouwenmantel en ridderspoor.

Eenjarigen

Eenjarigen zijn nog volop te koop. De groei in juni is nog enorm, zodat een prachtige bloemenzee tot in het najaar is gewaarborgd. Uitgebloeide bloemen verwijderen voor nog meer bloei. Vooral in potten en bakken ontpoppen eenjarigen zich als ware sieraden. De eenjarige lathyrus klimt overal tegenaan en geuren heerlijk.

Fruit

Fruit kan prima toegepast worden in een (sier)tuin, zoals bessenstruiken in een plantenborder; kiwi, braam of druif langs de schutting. Blauwe bes en vijg zijn mooie solitairen.

Zaaien

Rechtstreeks zaaien in de volle grond kan nog prima; dit geldt zowel voor bloemen als kruiden zoals peterselie, bieslook selderij en bonenkruid. Hoe vers wil je kunnen koken?

 

Geniet van de zomer. Geniet van de tuin!

 

 

Meer tips

Barbecue

BBQ tips

Wie is er niet blij als de avonden eindelijk weer warm en lang genoeg zijn voor de barbecue? Gezellig lang buiten zitten met familie of vrienden en uitgebreid eten en drinken. Of je nu Lees verder
Meer bij Eurofleur

Meer dan 213434 producten verdeeld in 6 afdelingen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!

Je vindt ons in Leusden (vlakbij Amersfoort & Utrecht)

Elke zondag open van 12.00 uur – 17.00 uur

Online bestellen

Online bloemen of een cadeaubon bestellen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!