Eurofleur Leusden
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor aanbiedingen, wekelijkse tuintips en nog veel meer

Tuintip mei

Tuintip mei

Wat kunnen we doen om de bijen te helpen?

“We kunnen vooral dingen laten. Niet meer zo vaak maaien, niet zoveel gif gebruiken, stukjes land even met rust laten. Wonderbaarlijk hoe snel de natuur dan opveert en de biodiversiteit op zo’n plek toeneemt. Zelf bijen houden in de stad is ook trendy geworden.

Een groot probleem voor de bijen is, dat er nog maar zo weinig bloemen voor ze zijn. Als iedereen bijen gaat houden, hebben we straks een grote populatie ondervoede en kwetsbare bijen. Plant liever bloemen, daar help je bijen echt mee. Al is het een enkele bloempot op je balkon op vier hoog, bijen weten die te vinden.”
Professor Dave Goulson – Trouw, 2 juli 2017

Afname insectenbestand

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes kennen we allemaal. De bij gaat van bloem naar bloem, strijkt langs de meeldraden, neemt daarbij wat stuifmeel mee, deponeert dit op de stamper en snoept van de nectar. Als het proces gaat zoals het moet gaan, vormt er zich een vruchtje en  heeft de bij, zonder het zelf te beseffen, zijn taak al gedaan. Zo vanzelfsprekend als het lijkt, is het niet meer. Het insectenbestand (waar de bij dus ook onderdeel van uit maakt) is, volgens Duits-Nederlands onderzoek in de laatste dertig jaar met 75% afgenomen.

Iedereen die een tuin of een balkon heeft kan een bijdrage leveren aan het wel en wee van de bij. Dit kan o.a. door simpelweg potten met bloeiende planten neer te zetten of een zakje bloemenmengsel uit te zaaien. Elke bloem en bij telt. En wie wordt er niet vrolijk van een uitbundige bloemenpracht?!

Voorzaaien en snoeien

Deze maand begon het weer wat warmer te worden en de kans op nachtvorst wordt steeds kleiner. Voorzaaien hoeft niet meer binnen te gebeuren – er kan nu vaak al ter plekke worden gezaaid. Bij het planten van eenjarigen kan het handig zijn nog een stukje vliesdoek bij de hand te hebben in geval van nachtvorst.

Het gras van het gazon groeit nu hard. Maai het gras zo één a twee keer per week. Maar, maai het gras niet te kort; tot 4 a 5 cm. Bemest het gras daarbij regelmatig om het in topconditie te behouden. Ook kunnen in de loop van mei groenblijvende hagen al weer gesnoeid worden, zoals buxus, taxus, hulst en coniferen.

Gieten en sproeien

In mei begint ook het droge seizoen. Gieten of sproeien zal soms nodig zijn. Het is zonde om regenwater weg te laten vloeien in het riool, terwijl de tuin het soms hard nodig heeft. Vang het regenwater op in een regenton, zodat u dit later op een gewenst moment kunt gebruiken. Regentonnen zijn er in diverse maten en materialen (hout/kunststof).

De vijver komt weer tot leven en de beplanting begint te groeien. Goed moment om zuurstofplanten te ‘planten’. Het water komt immers weer op temperatuur en de algen beginnen dan te groeien. Voor het geval dat het nog niet is gebeurd: verwijder afgestorven plantmateriaal en maak het filter en slangen schoon.

Meer tips

Barbecue

BBQ tips

Wie is er niet blij als de avonden eindelijk weer warm en lang genoeg zijn voor de barbecue? Gezellig lang buiten zitten met familie of vrienden en uitgebreid eten en drinken. Of je nu Lees verder
Meer bij Eurofleur

Meer dan 213434 producten verdeeld in 6 afdelingen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!

Je vindt ons in Leusden (vlakbij Amersfoort & Utrecht)

Elke zondag open van 12.00 uur – 17.00 uur

Online bestellen

Online bloemen of een cadeaubon bestellen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!