Eurofleur Leusden
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor aanbiedingen, wekelijkse tuintips en nog veel meer

Tuintips maart

Tuintips maart

Uit zo’n beetje alles blijkt dat met de maand maart de winter voorbij is. Niet alleen meteorologisch begint dan de lente (1 maart), maar ook astronomisch t.w. 21 maart. In maart worden de dagen snel langer, is er meer licht en de zomertijd gaat in. Veel lammetjes worden dan geboren en de ‘grote schoonmaak’ symboliseert een frisse nieuwe start van het jaar. Het weer in maart kan koud, somber, nat en onstuimig zijn. Komt hier soms de voorjaarsmoeheid vandaan?

 

Als we de maand positief benaderen vanuit tuinperspectief betekent dit, dat we eigenlijk weer alles in de tuin kunnen doen. De wintervacht kan worden afgeschud. Alle beschermmaterialen (takken, bladeren, stro, vliesdoek etc.) kunnen worden opgeruimd. We zien het nieuwe groen van de vaste planten tevoorschijn komen. Prima tijd om, zo nodig, een keer kalk te strooien, te composteren en onkruid te verwijderen.

 

Het probleem bij een gazon is dat vaak gedurende de wintermaanden mosvorming ontstaat. Bruine, dode grassprietjes vormen samen met dit mos een zogenoemd ‘viltlaagje’. Dit resulteert in zuurstofgebrek en vermindert de kwaliteit van de grasmat. Verticuteren is dan een optie. Een apparaat met messen snijdt tot een diepte van 1 cm door de zode en snijdt zo het mos kapot. Dit kan later simpel weg geharkt worden.

 

Nu de echte vorst nagenoeg is verdwenen, nachtvorst daargelaten, kunnen diverse kwetsbaardere planten worden gesnoeid. Voorbeelden zijn lavendel, heide en vlinderstruik. Deze mogen niet tot op het kale hout worden teruggesnoeid, d.w.z. er moet altijd blad blijven zitten. Struik-/stamrozen terugsnoeien tot op zo’n 15 a 20 cm. Bij klimrozen kunnen jaarlijks 1 of meer oudere takken tot laag bij de grond worden weggenomen ter verjonging. Hortensia’s kunnen nu ook gesnoeid worden.

 

Heel veel kan in maart geplant worden en is dan ook al verkrijgbaar. Diverse eenjarige, groenten en eenjarige kruiden laten nog even op zich wachten. Het voordeel van het planten en verplanten zo vroeg in het jaar is, dat de temperatuur nog laag is, zowel boven- als ondergronds. De planten hebben dan zeeën van tijd om  het wortelgestel te ontwikkelen. Zorg bij het planten altijd voor een goed voorbereid plantgat; voldoende ruimte, los en verrijkt met compost of tuinturf voor de planten die dat liever hebben. Vroeg planten is met name van belang voor haagplanten die als wortelgoed worden verhandeld (geen kluit maar kale wortels) zoals beuk, liguster, haagbeuk.

Meer tips

Barbecue

BBQ tips

Wie is er niet blij als de avonden eindelijk weer warm en lang genoeg zijn voor de barbecue? Gezellig lang buiten zitten met familie of vrienden en uitgebreid eten en drinken. Of je nu Lees verder
Meer bij Eurofleur

Meer dan 213434 producten verdeeld in 6 afdelingen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!

Je vindt ons in Leusden (vlakbij Amersfoort & Utrecht)

Elke zondag open van 12.00 uur – 17.00 uur

Online bestellen

Online bloemen of een cadeaubon bestellen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!