Eurofleur Leusden
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor aanbiedingen, wekelijkse tuintips en nog veel meer

Tuintips september

Tuintips september

De zomer van 2018 gaat de boeken in als één van de warmste en droogste ooit, waarbij diverse records zijn gebroken. Het enige wat er in de tuin te doen viel, was water geven om de planten te laten overleven. Tuinen met een stabiele, vochthoudende en humeuze grond waren hierbij in het voordeel. Deels wordt dit bepaald door de soort bodem, maar ook verzorging door de tuinier telt mee.

Vruchtgewassen

In september worden de dagen alweer merkbaar korter. Ondanks dat het nog lekker warm kan zijn, wordt het alweer een stuk vochtiger. Op de vroege ochtenden wordt de natuur opgesierd door aparte lichtval, nevel en berijpte spinnenwebben. Genieten dus.

Ook allerlei vruchtgewassen zijn aan het afrijpen, zoals druiven, bramen, appels, peren, etc. Vogels zijn hier gek op, dus bescherm uw oogst met een net. Afgevallen fruit is prima te consumeren, zo uit de hand of verwerkt in chutney of compôte.

Herfstplanten

September is een prima maand om nieuwe planten in uw tuin te zetten. Het tuincentrum is weer volgezet met de mooiste najaarshandel. Ook is dit de tijd om een tuinrenovatie uit te voeren, want ook voor het verplanten is nu het moment. Kluit- en wortelgoed is later in de maand verkrijgbaar. Plant rozen ook zoveel mogelijk in het najaar.

Bakken en potten met eenjarigen raken uitgebloeid en deze kunnen worden vervangen door winterviolen, skimmia, viburnum, heide, besheestertjes; noem maar op. Maak een hoekje met een bolchrysant, wat asters en een paar pompoenen of sierkalebassen. Zo gaat u ‘gezellig’ de herfst in.

Gazon

Het gazon moet nog steeds gemaaid worden, maar wel minder frequent en niet te kort. Kale stukken kunnen worden bijgezaaid of worden vervangen door een kantenklare grasrol. Bemest het gazon nog één maal met een meststof met laag stikstof (N) gehalte. Sterk de zomer in betekent tevens sterk de zomer uit!

Voorjaarspreparaties

Schoon de tuin nog eens lekker op, verwijder onkruid en breng een laag compost tussen de planten. Dit kan in de komende maanden de grond in werken en zorgt dan vervolgens voor een betere beworteling en daarmee groeikrachtige en sterke planten in het voorjaar. Tevens zijn de planten minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Wilt u in het voorjaar genieten van de mooiste bolbloemen, dan kunt u vanaf nu tot en met december de bollen planten van bijvoorbeeld sneeuwklokje, krokus, narcis, hyacinth, blauwe druif, tulp en lelie-der-dalen.

Vaste planten die al langer op dezelfde plek staan kunnen in groei teruglopen. U kunt ze dan ‘scheuren’ (delen) en één of meerdere delen terugplaatsen. Ook in het geval van een kaal hart, kunt u deze methode toepassen.

Bomen

Bomen en heesters kunnen nu zo nodig gesnoeid worden. Dit geldt specifiek voor steenvruchtbomen zoals perzik, abrikoos, kers en pruim omdat de kans op loodglansziekte nu het laagst is. Ook walnoot, kastanje, berk en esdoorn nu snoeien, omdat de kans op bloeden nu gering is.

Water- en oeverplanten

Veel water- en oeverplanten beginnen nu af te sterven. Haal regelmatig dode stengels en bladeren uit het water. Hiermee voorkomt u rotting in de vijver. Span eventueel een net over de vijver. Wat betreft het vallen van de bladeren; controleer ook de dakgoten. Met de najaarsbuien is een overstroming geen uitzondering.

Meer tips

Barbecue

BBQ tips

Wie is er niet blij als de avonden eindelijk weer warm en lang genoeg zijn voor de barbecue? Gezellig lang buiten zitten met familie of vrienden en uitgebreid eten en drinken. Of je nu Lees verder
Meer bij Eurofleur

Meer dan 213434 producten verdeeld in 6 afdelingen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!

Je vindt ons in Leusden (vlakbij Amersfoort & Utrecht)

Elke zondag open van 12.00 uur – 17.00 uur

Online bestellen

Online bloemen of een cadeaubon bestellen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!