Eurofleur Leusden
Abonneer je op onze nieuwsbrief voor aanbiedingen, wekelijkse tuintips en nog veel meer

Tuintip december

Tuintip december

December is de maand waarin, veel meer nog dan vroeger, de aandacht wordt gevestigd op Kerst. Het buitengebeuren beperkt zich veelal tot het verlichten van een schuur of spar d.m.v. kerstverlichting en een wandeling met familie of vrienden tijdens de ‘sfeervolle’ dagen. Prima natuurlijk! Alleen voor de doorgewinterde tuinier met een gemiddeld grote tuin is er genoeg te doen. Toch zijn er wel wat dingetjes om bij stil te staan die voor iedereen van toepassing zijn…

Nu het blad inmiddels van de bomen is, is het goed om even na te lopen waar dit allemaal terecht is gekomen. Laat een deel van het blad tussen de vooral kwetsbaardere struiken liggen. Verwijder het blad van wintergroene vaste planten en van het gras van het gazon.

Maak de laag met blad niet te dik, anders wordt dit een natte plak en kan zuurstofgebrek opleveren voor de bodem en gaan schimmelen.

‘’Voor alles geldt: Maak het niet te netjes, wacht tot maart; HET KOMT DE TUIN TEN GOEDE.’’

Vogels en insecten wroeten graag tussen de bladeren. Het teveel aan blad kan in een hoek in de tuin of worden opgeslagen of worden afgevoerd. Wellicht hoort u nog eens het geritsel van een egel voor haar winterslaap.

Check ook de dakgoten nog een keer. Het nut van insecten in de tuin mag genoegzaam bekend zijn (en dan heb ik het niet over b.v. bladluizen en muggen). Het in stand houden en bevorderen van insectenpopulaties kan door bijvoorbeeld een nestkastje met kleine gaatjes op te vullen met dood hout, bijvoorbeeld snoeihout van struiken en klimmers die nu nog gesnoeid kunnen worden, zoals bessenstruiken, bramen, kiwi en druiven. De laatste twee mogen na deze maand even niet gesnoeid worden in verband met bloeden. Knip het snoeihout in kleine stukjes en verwerk dit in een nestkastje die ook nu volop te koop zijn bij Eurofleur.

Zelf iets in elkaar knutselen van een paar plankjes kan natuurlijk ook! In ons tuincentrum kunt heel veel inspiratie opdoen ter verfraaiing. Voor de vogels zijn er natuurlijk de vogelhuisjes, nestkastjes en voederplanken. Het is ook leuk om een willekeurige struik, boom of conifeer te versieren met pindaslingers, mezen- bollen en allerlei ander vogellekkers. Zorg wel voor voldoende hoogte. Maak het de kat niet te makkelijk…

Verfraai uw tuin , terras of oprit met plantenbakken met b.v. skimmia, hedera, conifeertjes, winterheide, winterviolen, pernettya of gaultheria. Deze geven uw stemmig verlichte tuin een extra feestelijk tintje. Bladverliezende heesters kunnen gewoon geplant blijven worden.

Groenblijvende struiken zijn kwetsbaar bij vorst door uitdroging. Voorzichtig hiermee.Vang het laatste blad uit de vijver en zorg dat deze niet helemaal kan dichtvriezen. Sluit de buitenkranen af. Bewaar gereedschap op een droge plaats en geef zo nodig een drupje olie.

Niets is zo kleurrijk als plukjes bolbloemen in de tuin in het vroege voorjaar; denk aan tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, crocussen. Plant ze nu nog snel! Zorg ervoor dat u beschermend materiaal in huis hebt voor de vorstperiodes, b.v. noppenfolie voor de potten, vliesdoek voor kwetsbare groenblijvende planten. Heeft u een echte kerstboom in huis, dan kunt u ook de takken gebruiken om planten en potten te beschermen. Maar eerst ervan genieten!

Meer tips

Barbecue

BBQ tips

Wie is er niet blij als de avonden eindelijk weer warm en lang genoeg zijn voor de barbecue? Gezellig lang buiten zitten met familie of vrienden en uitgebreid eten en drinken. Of je nu Lees verder
Meer bij Eurofleur

Meer dan 213434 producten verdeeld in 6 afdelingen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!

Je vindt ons in Leusden (vlakbij Amersfoort & Utrecht)

Elke zondag open van 12.00 uur – 17.00 uur

Online bestellen

Online bloemen of een cadeaubon bestellen

Op zoek naar iets specifieks? Kom naar de winkel of vraag het ons!