Tuintips juni 2018

Buxusmot

Sinds een jaar of 10 wordt de buxusmot gespot in ons land en deze plaaggeest voor de buxus breidt zich in rap tempo uit in de zuidelijke helft van Nederland. De uit het verre oosten afkomstige kleine bruine of witte vlinder met zwarte rand legt vanaf april/mei in 2 tot 3 legsels tientallen eitjes onder de buxusblaadjes.

De rupsjes die massaal uitkomen kunnen de struiken in korte tijd veranderen in spinselachtige kale struikjes. De buxus zal zich herstellen, maar zal er enige tijd niet erg fraai uitzien. Door de buxusstruiken vanaf het voorjaar intensief te controleren en rupsen weg te vangen kan het probleem worden geminimaliseerd. Natuurlijke vijanden zijn er vooralsnog niet, daarvoor is de mot nog te kort in ons land. Komende jaren zullen we nog veel hinder kunnen ondervinden van de buxusmot. Spuiten met een synthetische pyrethroide, zoals Decis, biedt enig soelaas.

Misschien is het goed om eens na te denken over alternatieven voor de haagjes, zoals variëteiten van Ilex crenata, Lonicera nitida en Taxus, Ligustrum en beuk. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor wat lossere hagen. Vlinders vinden we prachtig om te zien. We planten massaal vlinderstruiken (Buddleya) in de tuin om zoveel mogelijk vlinders aan te trekken. Maar vlinders en rupsen gaan nu eenmaal samen. Gelukkig zijn de sierplanten in onze tuin in  de meeste gevallen geen waardplanten voor de rups. De vlinder haalt de nectar uit de bloemen en zorgt voor de bestuiving.Ze zet de eitjes voornamelijk af op wilde planten (b.v. brandnetel), zoals in wegbermen en ongecultiveerd terrein. Het nut van rupsen zit hem in het feit dat rupsen uiteindelijk weer vlinders worden en 99% dient als voedselbron voor insecten en vogels.

Enkele goede vlinderplanten zijn  Buddleya, Hibiscus, Lavendel, Sedum, Verbena, Herfstaster. Vanaf juni gaan de rozen bloeien. Het aanbod in het tuincentrum zal dan ook groot zijn. Bloeiende rozen vragen veel energie en bemesting met specifieke rozenmest is dan ook van groot belang. Knip een uitgebloeide bloem of tros weg boven een vijfblad; hieruit ontstaat dan weer een nieuwe stevige scheut met knop(pen).

Onkruid in juni groeit snel. Verwijder het met regelmaat. Fijnhakken en tussen de planten strooien kan ook. De grond blijft langer vochtig en nieuw onkruid maakt minder kans. Hebt u een gazon, dan kan ook het maaisel hiervoor gebruikt worden. Het gazon moet nu met regelmaat gemaaid worden. Wekelijks is niet meer voldoende. Bij een hogere frequentie kan het maaisel op het gazon blijven liggen. Bemest het gazon. Is het gazon langer niet gemaaid, bijvoorbeeld door afwezigheid, dan is het verstandig het gras de eerste keer iets hoger te maaien.

Juni is een prima maand om de hagen te snoeien, zoals buxus, taxus, haagbeuk, beuk. Ook heesters die al gebloeid hebben zoals (bladverliezende) viburnum, forsythia, sering en wintergroene struiken en coniferen kunnen gesnoeid worden. Eenjarigen zijn nog volop te koop. De groei in juni is nog enorm, zodat een prachtige bloemenzee tot in het najaar is gewaarborgd. Uitgebloeide bloemen verwijderen voor nog meer bloei. Vooral in potten en bakken ontpoppen eenjarigen zich als ware sieraden. De eenjarige lathyrus klimt overal tegenaan en geuren heerlijk.

Fruit kan prima toegepast worden in een (sier)tuin, zoals bessenstruiken in een plantenborder; kiwi, braam of druif langs de schutting. Blauwe bes en vijg zijn mooie solitairen. Rechtstreeks zaaien in de volle grond kan nog prima; dit geldt zowel voor bloemen als kruiden zoals peterselie, bieslook selderij en bonekruid. Hoe vers wil je kunnen koken. Heel veel vaste planten kunnen worden teruggesnoeid voor nog een tweede bloei zoals margrieten, geranium, rudbeckia, vrouwenmantel en ridderspoor.

Geniet van de zomer.

Geniet van de tuin!

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures