Hanging baskets en hangzakken

Hanging baskets en hangzakken

In de zomer zijn er steeds vaker van die dagen met zulke hoge temperaturen dat alles en iedereen op apegapen hangt. Soms is het juist slim om alles te laten hangen: voor creatieve types en voor mensen met een kleine tuin of alleen een balkon zijn hanging baskets en hangzakken namelijk een uitkomst. Je kunt in ons tuincentrum in Leusden natuurlijk een kant-en-klare hanging basket voor aan de pergola, muur of schutting kopen, maar het is veel leuker om op een koel moment zelf een of twee hangmanden te vullen met perkplanten die nu toch overvloedig en voordelig bij ons verkrijgbaar zijn. Voor hippe, trendy tuiniers zijn hangzakken helemaal je-van-het. Je kunt er van alles in planten, afhankelijk van de hoeveelheid zon die de hangzak vangt, van aardbeien tot kruiden, van violen tot hangbegonia’s.  

Het betere hangwerk

Waar moet je op letten of aan denken bij het maken of kopen van een fleurige hanging basket of hangzak? Bedenk eerst waar je deze wilt hangen. Aan de pergola of een stevige boomtak kun je een hanging basket makkelijk met een stevig koord bevestigen. Bij de voordeur, tegen de gevel, garage of schutting heb je een bevestigingshaak nodig. Voor de verschillende typen hangzakken voor tegen de muur of schutting heb je een goede haak en sterke schroeven nodig. En een boor uiteraard.

Gebruik verse potgrond en voeg er eventueel langwerkende mestkorrels aan toe. Vergeet niet regelmatig water te geven, zeker niet wanneer de hanging basket of hangzak vlak tegen het huis of onder een afdak hangt. Ook zijn er hangzakken verkrijgbaar met een slim watergeefsysteem. Ook kun je er een kleine, door midden geknipte of gesneden petfles op de kop insteken en die vullen met water, zodat het water geleidelijk door de grond en de plantenwortels wordt opgenomen.

Combinaties voor hangmanden en -zakken

Spannende kleurcontrasten, bonte bladeren en verschillende bloemgroottes zorgen voor de mooiste combinaties. Als je het creatief aanpakt heb je op een goed zichtbare plek een hele zomer lang een waterval van bloemen. Maar je kunt er, zoals gezegd, ook een kruidentuintje, mini-tomatenmand of ander snoepbakje van maken, mits er genoeg zon op valt. Een paar fleurige aanraders: hangbegonia’s, hangfuchsia’s, (hang)geraniums, (hang)lobelia’s, Brachycome (met madeliefachtige, licht geurende bloemen), vlijtig liesje, Petunia, Surfinia, Portulaca, Convolvulus (met lange scheuten en lilablauwe bloemen), Scaevola (met lange stengels en blauwe bloemen), Verbena en klimop (Hedera).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Vacatures