Tuintips april 2018

April is de maand van Pasen, de uitlopende kronkelwilgtakken en de hazelaar, de bloeiende Forsythia en Ribes en de ontluikende kersenbloesem. De eerste lentedagen hebben de eerste tuinkriebels reeds gewekt.

U heeft vast uw plannen voor het komende tuinseizoen al klaar, wat natuurlijk niet perse betekent dat de tuin op de schop hoeft/gaat. Loop de tuin eens door; controleer de planten en verwijder slechte/dode planten en vervang ze. Verwijder ook dood hout. Een beetje blad in de tuin is niet erg, maar een laag kan de bodem en tere planten daarin verstikken. Begin gelijk met het verwijderen van onkruid. Dan is het ook makkelijker onder controle te houden.

Snoei vroegbloeiende heesters als Forsythia en Ribes na de bloei terug. Als u de tuin voor het eerst aanlegt of opnieuw inricht, breng eerst structuur in de tuin. Begin met de omheining, vervolgens de afscheidingen van tuindelen d.m.v. bijvoorbeeld hagen, leg terras en paden aan en plant bomen en grotere beeldbepalende heesters. Tot slot zijn de kleinere heesters, vaste planten, bollen, zaaigoed en éénjarigen aan de beurt. Breng deze maand het gazon tiptop in orde. Het gras moet weer met enige regelmaat gemaaid worden. Verwijder mos en verticuteer zo nodig en zaai kale plekken in. Steek de graskanten af en bemest het gazon.

Vaste planten die al jaren ongemoeid zijn gebleven kunnen teruglopen in bloei of kale plekken krijgen. Dan is het goed om ze uit de grond te halen, te delen en één of meerdere stukken terug te plaatsen in het met compost verbeterde plantgat. Groei en bloei krijgen zo weer een impuls. De vijver kan ook weer onder handen genomen worden. Snoei de dode stengels en bladeren weg en haal oude resten uit de vijver. Pomp en filter kunnen weer terug de vijver in of indien deze hun werk zijn blijven doen, worden schoongemaakt. Vul de vijver aan met zuurstofplanten en plant eens wat nieuws, zowel erin als erbuiten. Zo fris je ook de vijver wat op.

Kuipplanten langzamerhand weer laten wennen aan het buiten zijn. ’s Nachts weer even binnenhalen of onder een afdak. Zet ze ook niet meteen in de felle zon; dit geeft bladverbranding. Verpotten geeft een positief resultaat op de groei en bloei. Nu de voorjaarsbollen in volle bloei staan of aan hun eind zijn , wordt het al weer tijd om na te denken over het planten van de zomerbollen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tuin in te richten als het gaat om beplanting. Veel hangt daarbij af van eigen smaak en mogelijkheden. Er is eigenlijk geen goed of fout. Zorg voor voldoende groen in de tuin, dat is het belangrijkste. Liefst met één of meer bomen en struiken waarin vogels kunnen verblijven. Vogels, insecten, bodemleven zijn essentieel voor de balans in de tuin.

Beplanting kunt u toepassen op kleur en kleurcombinaties, opbouwen van laag naar hoog, alles door elkaar of gegroepeerd. Met de laatste mogelijkheid kun je hoekjes creëren en is vaak wat praktischer als u een ‘gebruikstuin’ wilt  maken. Een stukje met kruiden bijvoorbeeld. Heerlijk en geurig voor in de keuken en kleurig in de border. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rozemarijn, salvia en kerrieplant. Ook voor groenten kunt u een stukje inruimen, zo ook voor fruitgewassen en zaaigoed. Zaaien kan in april in de meeste gevallen al rechtstreeks in de volle grond gebeuren. Warmte minnende (vrucht)gewassen zoals paprika, tomaat en komkommer moeten eerst nog worden voorgezaaid en onder/achter glas worden opgekweekt en kunnen in de tweede helft van mei naar buiten.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures