Tuintips december 2019

In december zijn we druk doende met het behagen van de kinderen met hulp van Sinterklaas en Pieten om ons vervolgens in de kerstvoorbereidingen te storten. We richten ons op binnen in plaats van buiten en het creëren van sfeer en licht in deze donkere dagen staat centraal. En dat is natuurlijk prima, dit gaat geenszins ten koste van de tuin.

Bescherming

Heb je je tuin nog niet winterklaar gemaakt? Laat het dan maar zoals het is, het is zaak om je tuin vooral niet té netjes te maken. Bedenk dat alles wat er aan blad en takken ligt, bescherming biedt aan zowel dieren boven en onder de grond als planten. Na de winter moet er toch weer opgeruimd worden, één moeite dus.

Een laag sneeuw heeft ook een beschermende functie. Sneeuw op bijvoorbeeld coniferentakken kan wél schade opleveren. Let hierop en haal indien mogelijk de sneeuw van de takken.

Wintergroene planten in potten en bakken kun je op een beschutte plek neerzetten. Bij langere vorstperiodes met vooral veel wind is de kans groot dat de planten uit- en verdrogen. Dit geldt ook voor de groenblijvende planten die na oktober in de volle grond zijn gezet. Deze hebben hun wortelgestel nog niet dusdanig ontwikkeld dat ze een lange droge en winderige vorstperiode kunnen overleven. Het is daarom goed om een pak vliesdoek in huis te hebben. Dit beschermingsmiddel zorgt voor een microklimaat bij de plant, dat net even milder is dan daarbuiten. Het breekt de wind, vermindert de effecten van instraling bij heldere nachten en de temperatuur ligt zo’n 2 graden hoger.

Het is goed te bedenken dat planten water nodig hebben, ook in de winter. Met name de groenblijvende planten hebben water nodig. De grondwaterstand is al tijden erg laag en de grond droog. Als dit zo blijft, dan kunnen planten al onder minder omstandigheden het loodje leggen. Blijf goed op je planten letten dus!

Als je de buitenkraan nog niet hebt afgesloten, moet je dat deze maand toch echt gaan doen. Anders is de kans groot dat de er iets kapotvriest.

De vijver moet (ten dele) vorstvrij worden gehouden, in ieder geval als er vis in zit. Ondanks dat vissen kunnen het lang uithouden onder ijs, kunnen rottende planten gassen produceren die niet weg kunnen, waardoor de vissen toch dood gaan. Hiervoor zijn ijsvrijhouders. U kunt ook bossen riet of stro in het water steken. Let op! Hak nooit in het ijs, vissen kunnen niet tegen deze trillingen.

Controleer de dakgoten op blad en naalden van sparren en ander coniferen. Wanneer je niet regelmatig de dakgoten leegt is de kans op lekkages groter.

Het is de ideale maand om je gereedschap te controleren en evt. schoon te maken en/of in te vetten. Zo kun je in het voorjaar geheel voorbereid aan de tuin beginnen.

Heb je een druivenstruik of kiwiplant in de tuin, dan kunt je ze deze maand nog snoeien. Later snoeien vergroot de kans op bloeden wanneer de groeiprocessen weer op gang komen.

Alleen deze maand zijn nog voorjaarsbollen/-knollen te krijgen. Deze moeten in december ook wel echt de grond in.

 

Nieuwe dingen bedenken

Het onderhoud in de tuin wordt minder. Tijd om wat reparaties uit te voeren of nieuwe dingen te maken. Denk aan een open haarhout hok, een afdakje voor bijvoorbeeld kwetsbare planten zoals de olijfboom.

Je kunt ook alvast bedenken alvast hoe je de tuin wil in het komende jaar. Bijvoorbeeld een nieuwe pergola voor klimplanten of om een hangstoel aan te hangen. Of ga je alles omgooien met een nieuwe indeling en andere bestrating. Je kunt ook zelf bloemballen maken en meer groen in de tuin verwerken. Kortom; een tuin biedt oneindig veel mogelijkheden.

 

Kerstbomen

Natuurlijk is december de maand van de kerstbomen. Deze zijn er in alle soorten en maten. De abies Nordmanniana (Nordmann) is de laatste jaren het meest populair en heeft de ouderwetse Picea abies (fijnspar) zo goed als verdrongen. De Nordmann geurt weinig, maar is wel heel regelmatig van vorm én naaldvast. De Picea Glauca (blauwspar) blijft ook populair; blauw van kleur, sterk en geurend. Het is echter geen boom om zonder handschoenen aan te pakken. Deze zijn alleen in pot te koop. De Picea omorica (Servische spar) is een mooie, dichtvertakte, speelse boom met ietwat slappe takken. Hij is zacht van naald en behoorlijk naaldvast. Ook de Servische spar is alleen in pot verkrijgbaar.

Wil je de kerstboom terugplanten in de tuin, koop dan een kleine. Deze hebben naar verhouding meer wortels en verdampen minder. De Picea omorica geeft de grootste kans op hergroei.

Eurofleur heeft een grote keus in Kerstbomen.

 

Leuke dingen doen

 

Als je van knutselen houdt, dan is het leuk en dankbaar om iets voor de dieren te doen. Een insectenhotel is hot! Dit is een behuizing waarin u diverse dode materialen kunt verwerken. Gedroogde takjes, stro, stukjes bamboe, dennenappels e.d. De insecten zullen je dankbaar. Zo zijn er natuurlijk ook behuizingen voor bijen, verschillende vogeltjes, vlinders, eekhoorns etc. Heb je twee linkerhanden?! Dergelijke behuizingen en overige prodcuten voor dieren zijn gewoon te koop bij Eurofleur. Hang ze nu op, dan worden ze in het voorjaar/zomer misschien al in gebruik genomen. Dieren zijn niet zo van ‘nieuwe huizen’.

Half- en hoogstam fruitbomen zijn nu verkrijgbaar. Evenals aantrekkelijke kleine heestertjes als Skimmia, Pernettya, Gaultheria, Viburnum, winterheide en conifeertjes. Ook zijn er nog volop winterviolen en bolletjes.

Hiermee zijn prachtige combinaties te maken. Gebruik hierbij ook wat dode materialen als stammetjes, denneappels, mos etc.

Heb je besdragende hulst in de tuin? Haal er dan alvast wat takjes af, voor bijvoorbeeld kerststukjes. Laat ze buiten onder een net o.i.d. liggen. Niet binnen, want dan drogen ze uit.

 

Fijne decembermaand!

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures