Tuintips februari 2018

Normaal gesproken is februari de maand met de langste vorstperiode. Na ‘koude’ van december en januari is de grond zo’n beetje op de laagste temperatuur en zal dan snel en langer bevroren zijn. Dit zelfde geldt voor het oppervlaktewater.

Maar ja, februari is ook onvoorspelbaar en het is dus ook geen maand om de tuin op z’n kop te zetten. In de tweede helft  van de maand wordt langzaam duidelijk  welke kant de winter opgaat. Dan kunnen we gaan denken aan opschonen van de tuin, composteren, planten en snoei van groenblijvende heesters e.d. De tuintips voor januari gelden vooralsnog dus ook voor februari.

Van de tuin wordt je in de winter niet altijd even vrolijk en dit geldt, in mijn optiek, met name voor de (kleine) rijtjestuinen met een schutting rondom en grijze betontegels.Dit nodigt niet uit om naar buiten te kijken, laat staan buiten te zijn. Bedenk juist in deze tijd wat je zou kunnen doen om het geheel wat aantrekkelijker te laten uitzien. Kleine veranderingen kunnen de winterdepressie aanzienlijk verkorten.

Zorg in ieder geval voor wat groen. ‘Breek’ de schutting met een klimplant, conifeer of andere groenblijvende heester. Hang wat accessoires aan de schutting, zoals een kastje met potjes, spiegel of een ‘kunstvoorwerp’ van hout of metaal ofzo. Alstublieft geen plastic. Vogelkastjes dienen tevens een doel.

Schutting of muur kun je ook een kleur geven. Een afdakje met haardhout en daarbij een vuurschaal of vuurkorf brengt sfeer, of je het nu gebruikt of niet. Creëer een afscheiding voor de containers en oude fietsen en evt. andere rommel. Houd dit uit zicht. Een boom in de tuin geeft beschutting, diepte en schaduw. Het kan ook geborgenheid geven en het gevoel van bespied worden door de buren wegnemen. Bomen zijn er in diverse soorten, vormen en maten. OOK VOOR KLEINE TUINEN!

Creëer een  afdak of overkapping om onder te zitten als het sneeuwt, regent of gewoon uit de zon of uit het zicht te zitten. Ideaal ook voor de planten in potten en bakken om te overwinteren. Maar maak er geen rommelhoek van.  

  • Fruitbomen als appels en peren moeten nu gesnoeid worden, niet bij vorst.
  • Steenvruchten als kersen, pruimen, perzik e.d. worden in verband met kans op loodglansaantasting na de oogst gesnoeid.
  • Mooi in februari zijn Helleborus, Camellia en Winterjasmijn. Heesters als Corylopsis (schijnhazelaar), Hamamelis (toverhazelaar) en Cornus sibirica (rode Kornoelje) geven kleur aan de tuin.
  • Ook volop verkrijgbaar zijn de bolbloemen zoals narcis, crocus, hyacinth, blauwe druifjes, ect. Leuk om een bak mee te vullen voor binnen en buiten(hyacinthen niet buiten). Uitgebloeide bollen kunnen bij vorstvrij weer buiten worden uitgeplant.
  • Bladverliezende heesters kunnen prima worden gesnoeid. Uitzonderingen zijn de vroegbloeiende heesters. Bomen en planten die makkelijk bloeden, zoals notenboom, esdoorn, berk, druif, kiwi pas snoeien als ze in blad staan of in het najaar.
Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures