Tuintips juli 2019

In de zomermaanden hoeft er naar verhouding weinig te gebeuren in de tuin. Dan is het vooral genieten van het mooie weer. Het liefst vanuit een luie stoel of hangmat in een tuin met veel bloeiende planten, vruchtdragend groen, schaduw en water. Niet te netjes en een beetje wild. Althans, dat is mijn ideale tuin.

Effectief plagen bestrijden

Beestjes bestrijden met beestjes; kan dat dan? Jazeker. In de land- en (glas)tuinbouw gebeurt dit al heel lang. Voor de (hobby)tuinier is dit betrekkelijk nieuw.

Ecostyle heeft een concept ontwikkeld, waarbij diverse vormen van aaltjes beschikbaar zijn voor diverse plagen, zoals engerlingen, emelten, taxuskever, slakken en mieren. Maar ook bloedluis is niet veilig voor de roofmijt en bladluis wordt opgegeten door het lieveheersbeestje.

Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein, dringen de larven van de plaag binnen en zorgen ervoor dat ze binnen 2 tot 3 dagen sterven. In een natuurlijke omgeving vermenigvuldigen ze zich en doen hun werk tot de plaag verdwenen is. De populatie aaltjes neemt vanzelf af als de plaag verdwenen is, de leefomgeving te droog wordt of de temperatuur te laag is.

Al deze plaagbestrijders zijn niet direct verkrijgbaar in de winkel. Dit komt omdat het om levende organismen gaat en daarbij een beperkte houdbaarheid heeft. De producten zijn wel bij ons in de winkel te bestellen en worden vervolgens bij u thuisbezorgd, gewoon in de brievenbus.

Snoeien

Snoei de nieuw gevormde takken van vruchtbomen en struiken deels terug om meer licht en lucht in de boom te krijgen. De vruchten krijgen hierdoor meer zonlicht en zullen beter afrijpen. Voor de steenvruchten pruim, kers, perzik en abrikoos is deze snoei tevens ter voorkoming van loodglansinfectie.

Plant vruchtgewassen altijd op een zonnige plek. Meer zon betekent meer vruchten, betere afrijping en dus meer kleur en betere smaak.

Snoeien van hagen zoals de buxus, liguster en beuk moet nu wel gebeurd zijn. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit dan zo snel mogelijk. Hetzelfde geldt voor vroegbloeiende heesters zoals Spiraea, Ribes en Forsythia. Deze maken nog voldoende nieuw hout, waardoor ze in het voorjaar weer kunnen bloeien. Dit geldt ook voor vroegbloeiende snelgroeiende clematistypen (b.v. montana) en winterjasmijn.

Bij een aantal vaste planten zoals Salvia en riddersporen kunnen de uitgebloeide stengels worden verwijderd. Het kan zijn dat de planten nogmaals zullen bloeien. Bloeiwijzen van met name laatbloeiende vaste planten zijn vaak een sieraad in de herfst en winter. Deze vormen tevens bescherming tegen vorst en wind.

Kort de lange ranken van bijvoorbeeld blauwe regen, kiwi en druiven flink in. Bij blauwe regen en kiwi is bekend dat het jaren kan duren voordat de planten gaan bloeien en een ongeremde groei helpt daar niet bij.

Bedenk dat alles wat aan groen wordt weggesnoeid in de komende warme, droge maanden geen water nodig heeft. Dit voorkomt overbodig sproeien, met name op droge grond en dus verspilling van water.

Rozen

Rozen vormen de elite onder de zomerbloeiers, mede door hun lange bloeitijd. Verzorg ze dus goed. Regelmatig bemesten en verwijderen/snoeien van uitgebloeide bloemen/trossen houdt de rozen in topconditie.

Verwijder ook regelmatig wilde scheuten. Meestal komen die vanuit de grond. Een goede conditie van de roos is belangrijk in verband met mogelijke aantasting door meeldauw, luis en sterroetdauw. Bij klimrozen kunnen nieuwe scheuten worden aangebonden en evt. oude worden verwijderd.

Moestuin

De tijd van het oogsten is inmiddels aangebroken of zal in het geval van de vroege bessen, kersen en dergelijke al weer achter ons liggen. Diverse kruiden en groenten kunnen nu geoogst worden. Het oogsten van groenten als komkommer, tomaat, paprika en bonen komt eraan. Voor het planten van deze gewassen is nu te laat.

Snelgroeiende groenten en kruiden kunnen nog wel geplant of gezaaid worden. Bijvoorbeeld peterselie, selderij, basilicum, sla en andijvie. Ook gewassen die laat geoogst worden (div. koolsoorten en prei) kunnen nog wel geplant worden.

Vakantie

Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat de tuin er verzorgd bij ligt. Dit vermindert post-vakantiestress. Het is niet leuk als je bij terugkomst een verwilderde en/of uitgedroogde tuin aantreft.

Maai het gras nog een keer kort voor je vertrekt. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait.

Vul de vijver aan en oogst het groenten en fruit dat rijp is. Neem deze mee of geef het weg. Als je terugkomt zal het waarschijnlijk niet goed meer zijn.

Het mooiste is natuurlijk als iemand uw tuin kan ‘beheren’ in tussentijd. Dit in combinatie met het legen van de brievenbus, verzorgen van de dieren en kamerplanten. De indruk van ‘er is iemand thuis’  werkt tevens preventief tegen inbraak. Zo kunt u met een gerust hart van huis.

Fijne vakantie!

 

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures