Tuintips maart 2020

Het tuinseizoen gaat deze maand van start. Excuses om achterover te blijven zitten zijn er niet meer. De kans op een echte vorstperiode deze maand is nihil, al zijn de nachtvorsten nog vrij normaal. Voor zachte gewassen, zoals gezaaide kruiden, groenten en éénjarigen is het nog te vroeg, maar er zijn genoeg andere dingen die je nu al kunt doen.

Maart is een mooie maand om de tuin op te schonen (een soort voorjaarsschoonmaak), structuur aan te brengen, te planten, verplanten, te snoeien en te bemesten.

Werken in de tuin is niet alleen het toonbaar maken van het stukje groen bij je huis, noem het gerust je visitekaartje. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige beweging en maakt het je hoofd leeg. Voor veel mensen brengt het rust.

 

Structuur aanbrengen in de tuin

Het is nu de tijd om de, in de winter bedachte, plannen uit te voeren. Heb je geen plannen gemaakt? Maak concreet wat je wil gaan veranderen of aanpakken dit jaar. Het kan om een nieuw zitje gaan, een nieuwe kleur van de schutting of simpelweg een paar nieuwe plantenbakken. Je kunt iets veranderen om iets mooier te maken, maar je kunt ook veranderen uit praktisch of milieu oogpunt.

In 2018 en 2019 is erg droog geweest. Dat heeft weer eens duidelijk gemaakt dat de tuin niet altijd de oase blijft die we zouden willen. Water en bodemgesteldheid spelen hier een hoofdrol. Niemand wordt er vrolijk van om maandenlang meerdere keren per week de tuin te moeten sproeien.

Door nu compost te strooien zorg je voor een betere beworteling en betere grond, waardoor je sterkere planten krijgt. Je zou in 2020 dus kunnen investeren in een compostvat of composthoop.

Een regenton of watervat zorgt voor een waterbuffer. Laat regenwater, indien mogelijk, vrij weglopen (met name op zandgronden) en niet via de riolering. Graaf een voorgevormde vijver in of maak een waterloop van vijverfolie en grind (al dan niet met beplanting). Deze kan als overloop en buffer dienen voor regenwater. Een vijver hoeft niet persé voor vissen te zijn.

Maak de tuin (deels) tegelvrij en zorg voor wat grotere struiken en eventueel een kleine boom voor de schaduw. Op den duur zul je merken dat het onderhoud hiervan minder inspanning kost dan die van een tegeltuin.    

Water, open grond en groen zorgen tevens voor een aangenamer tuinklimaat.

 

De tuin opruimen

Begin met het opruimen van blad en takken uit de plantenbedden. Knip afgestorven planten resten van grassen en vaste planten weg. Klein materiaal mag blijven liggen, maar zorg dat de vaste planten licht en lucht krijgen.

Het overige afval knip je klein en gooi je op de composthoop of in de groencontainer.

Ook de vijver is aan een schoonmaakbeurtje toe. Oude plantenresten moeten worden weggeknipt en bladresten die naar de bodem gezonken zijn kun je het beste verwijderen.

Het gazon begint ook weer te groeien. Verwijder de eventuele ‘viltlaag’ (gazonmaaisel, mos, plantenresten) en verticuteer de grasmat. Hiermee breng je zuurstof in de bovenlaag. Strooi vervolgens een dun laagje compost over de grasmat.

 

Maart is plantenmaand

Structuur-bepalende beplanting zoals (haag)coniferen, haagbeplanting zoals beuk, haagbeuk en liguster kunnen geplant worden. Daarnaast kun je ook al bomen, grote heesters, kleine struiken, vaste planten, klimplanten, fruit, rozen en waterplanten planten.

Wanneer alle voorjaarsbollen uitgebloeid zijn kunnen de zomerbollen in de grond worden gezet. Maart is ook de maand voor de vetplanten.

Bewortelde planten in pot zijn in het grootste deel van het jaar verkrijgbaar. In maart komen daar de volgende soorten bij: potgedrukt (vers opgepot), kale wortel (haagplantsoen) en kluiten (haagconiferen).

 

Snoeiklussen voor maart

Heesters die in het vroege voorjaar bloeien, dus bloeien op het oude hout, kunnen nog niet gesnoeid worden. De rest van de heesters kun je wel snoeien. Dood hout, vreemd gevormde takken of takken in een rare stand kunnen altijd weggesnoeid worden.

Lavendel, heideachtigen en vlinderstruiken moeten gesnoeid worden om ze compact te houden. Snoei ze echter niet tot op het kale hout. Bij de boerenhortensia kunnen de oude bloeiwijzen weggeknipt worden. Meer snoei betekent minder bloei. In dit geval kun je ervoor kiezen om een deel van de oudere takken verder terug te knippen. De bloei blijft behouden en na een paar jaar op deze manier snoeien zorgt ervoor dat de plant verjongd.

Rozenstruiken kun je 10 tot 20 cm boven de grond terugsnoeien. Snoei vlak boven een naar buiten gericht oog. Verwijder altijd eerst het dode hout en snoei vervolgens de takken die kruisen. Verwijder dunne takjes in zijn geheel.

Voor stamrozen geldt in principe hetzelfde (tot 10-20 cm boven de grond).

Bij klimrozen eerst het dode hout verwijderen. De zijtakjes van de gesteltakken inkorten tot 2 of 3 ogen. Dunne takjes in zijn geheel verwijderen, toppen verwijderen, oude en minder vitale takken in zijn geheel verwijderen. Vervolgens alle nieuwe gevormde takken van vorig jaar aanbinden.

 

Onderhoud aan de buxus

Heel veel buxushaagjes en solitaire planten zijn de afgelopen jaren verwijderd; eerst vanwege een hardnekkige buxusschimmel, later door de vraatzucht van de buxusmotrups en de droogte heeft ook niet bijgedragen. Dit probleem zal in de toekomst verminderen maar waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Chemische middelen om de buxus te onderhouden zijn in hoge mate belastend voor het milieu.

Alternatieven voor de buxus zijn bijvoorbeeld: Taxus, ligustersoorten, Ilex crenata (japanse hulst), Euonymus (Kardinaalshoed) en Osmanthus (schijnhulst). Dit zijn allemaal kleine en groenblijvende haagjes.

 

Voorjaarsbloeiers

Voor een jaar waarin de winter geen winter is geworden, bloeit alles net even wat eerder. Maart kan nog koud en nat zijn, wat we natuurlijk niet hopen, maar veel planten staan al in bloei.

Vroegbloeiende heesters zijn bijvoorbeeld; Corylopsis spicata (schijnhazelaar, zachtgeel), Hamamelis (toverhazelaar, geel en rood), Mahonia (geel), Viburnum tinus (wit), Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ (middel roze), Stachyrus praecox (geel), Cornus mas (gele Kornoelje), Camellia, Forsythia (geel) en Magnolia stellata (wit).

Vroegbloeiende vaste planten zijn b.v.; Helleborus (kerstroos), Vinca minor (maagdenpalm), Arabis (randjesbloem) en Primula (sleutelbloem).

Als je normaal gesproken in maart nog geen kleur in de tuin hebt, kom dan langs bij Eurofleur en laat je nu al verrassen door alles wat bloeit. Je doet genoeg ideeën op.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures