Tuintips mei 2019

De tweede zondag van mei is het Moederdag en valt zo ongeveer samen met IJsheiligen. Dit laatste betekent dat de (psychologische) grens van mogelijke nachtvorst is bereikt. Dit zijn dus twee redenen om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Tuincentrum Eurofleur hangt dan traditioneel weer bomvol met de mooiste bloeiende eenjarige hangplanten. Bloei tot in de herfst gegarandeerd!

Je hoeft echter niet tot half mei te wachten, want al vanaf half april is alles wat groeit en bloeit zo’n beetje te koop. Het risico op schade door nachtvorst wordt steeds kleiner. Ook geraniums zijn weer volop te koop.

Selfies

Tegenwoordig is het een populaire bezigheid om selfies te nemen. Op het moment van schrijven staan de bollenvelden in volle bloei en draait de Keukenhof overuren. Met name toeristen kunnen zich uren vermaken met het maken van de kleurigste selfies tussen de bollen. Hoe leuk is het om thuis een bloeiende oase te creëren en zo de mooiste selfies te maken en te delen.

Zaaien

Voor april gaven wij al aan dat het een mooie zaaimaand ging worden. In mei kunnen we er gewoon een vervolg aan geven. Alles kan weliswaar rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden, maar natuurlijk kan je ook in potten en bakken zaaien. Steeds vaker horen wij van klanten dat planten niet groeien of doodgaan, omdat de grond zo schraal is. Wist je dat er ook zaadmengsels zijn voor schrale grond?!

Waarom zaaien

Waarom staat het zaaien zo in de belangstelling? Dit heeft alles te maken met de rap teruglopende insectendiversiteit en –kwantiteit, waarbij de bijen en vlinders het meest tot de verbeelding spreken. Bestuiving is het toverwoord. Insecten zijn niet alleen gebaat bij bloemetjes als wij er zin in hebben, maar ook in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Jaarrond zouden we hier stil bij moeten staan.

Naast kost is ook inwoning belangrijk. Insecten hebben schuilplekken en overwinteringsplaatsen nodig. Die zijn niet te vinden in keurige tegeltuintjes. Wil je ze toch een handje helpen, plaats dan een insecten- of bijenhotel in de tuin. Deze zijn in alle soorten en maten te koop. Het nieuwe moet ervan af zijn, dus als u in het najaar de eerste gasten wil ontvangen, moet u er nu een aanschaffen.

Diverse klusjes

Naast het zaaien van nieuw leven, zijn er nog genoeg andere klusjes te doen in de tuin, namelijk:

  • Maai het gras met regelmaat, maar niet te kort. Strooi het maaisel tussen de planten; het gaat uitdroging tegen en de waardevolle voedingsstoffen komen op de duur weer vrij.
  • Wil je klimplanten maar heb je geen muur of schutting? Zet een plantpyramide, van hout of metaal, in een bak of volle grond. En leid daar de klimplanten tegenaan. Er is meer mogelijk dan je denkt!
  • Verwijder regelmatig onkruid en reinig het filter van de vijver.
  • Eind van de maand kunnen weer de haagjes zoals buxus, taxus en beuk gesnoeid worden.
  • Plant kruiden,  groenten en fruit. Dit kan ook weer prima in bakken. Niets is lekkerder dan groenten en fruit uit eigen tuin en te koken met je eigen gekweekte kruiden.
  • Ook kunnen nu tomaten, pompoen, komkommer, paprika uitgeplant worden.
  • Overwinterde kuipplanten moeten nu echt eens naar buiten. Snoei ze wat terug, dan bemesten en langzaam laten wennen aan temperatuur en zon.
  • Vang het spaarzame regenwater zoveel mogelijk op in bijvoorbeeld een regenton, maar elke afsluitbare bak is eigenlijk geschikt.
Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures