Tuintips november 2018

Nu lijkt de nazomer dan toch echt ten einde. De voorwinter is begonnen. Tijd om vooruit te kijken en de tuin voor te bereiden op de komende wintermaanden.

Bladval

Het blad valt nu volop van de bomen. Voor een gazon is het verstandig om het blad tijdig te verwijderen. Rottend blad op het gazon werkt verstikkend en verzwakt de zode. Tussen heesters en bomen mag dit gerust blijven liggen. Dit werkt beschermend en de ondergrond zal minder snel bevriezen. Insekten en wormen blijven iets meer aan de oppervlakte. Voor vogels is het in vorstperiodes dan makkelijker eten te vinden. Egels zijn gebaat bij een hoop bladeren in een verloren hoek in de tuin. Hierin doen zij hun winterslaap.Zorg dat de dakgoten geleegd worden als het blad van de bomen is. Blad in de vijver moet u zo mogelijk voorkomen door een net te spannen, of eruit scheppen.

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten in pot kunt u alvast een beschermde plek geven, tegen een zuidgevel of onder een afdak. Voor planten die helemaal geen vorst kunnen verdragen kunt u alvast plek inruimen in bijvoorbeeld schuur of op zolder. Liefst licht en bij niet te hoge temperatuur. Ventilatie is gewenst.

Vijver

Hebt u een pomp in de vijver, dan kunt u er voor kiezen deze schoon te maken en in de schuur in een emmer water (tegen uitdroging van de rubbers) te laten overwinteren. De enige reden om de pomp in de vijver te laten, is voor de watercirculatie. Het oppervlak zal dan minder snel dichtvriezen. Afgezien van het verwijderen van wat dode plantenresten kunt u de vijver het best met rust laten.

Planten

Het planten van bomen, heesters, bollen, coniferen e.d. dergelijke kan nog gewoon doorgaan. Ook snoei kan over het algemeen nog gebeuren. Denk eraan; niet alle snoei is functioneel. Op de buiten afdeling kunt u hierover deskundig geadviseerd worden. Ook is het een goede tijd om een haag aan te planten of aan te vullen. We hebben hiervoor o.m. beuk, haagbeuk, liguster en diverse haagconiferen beschikbaar. Ook in pot hebben we diverse opties, zoals klein- en grootbladige hulst, kardinaalshoed, laurier, viburnum en olijfwilg. Ook is het een ideale tijd om fruitbomen en rozen te planten. Voor potten en bakken hebben we een groot scala aan kleine heestertjes, zoals skimmia, viburnum, conifeertjes, gaultheria, heide, etcetera. Ook violen zijn er volop. Hiermee maakt u kleurige tafereeltjes voor op de tuintafel, langs de oprit, op balkon of naast de voordeur. Voorjaarsbollen zijn nog volop te koop. Er zijn diverse verwilderingsbolletjes, die gewoon in de grond kunnen blijven zitten.

Dieren

Voor de vogels en andere dieren hebben we op onze dierenafdeling een zeer uitgebreid sortiment aan voederhuisjes, nestkastjes en allerlei lekkers. Alles voor de sfeervolle, donkere maanden. Sinterklaastip?!

Overige tips

Gebruikt u de buitenkraan niet meer? Sluit deze dan vast af. Met (uitgeholde) pompoenen met lichtjes erin kunt u sfeervolle hoekjes maken, in combinatie met b.v. asters, besplantjes en bladeren.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures