Tuintips november 2019

Het blad valt nu volop van de bomen. Voor het gazon is het verstandig om de bladeren tijdig te verwijderen. Rottend blad op het gazon werkt verstikkend en verzwakt de graszoden. Tussen heesters en bomen mogen de bladeren juist wel blijven liggen. Het werkt beschermend en de ondergrond zal minder snel bevriezen.

Insecten en wormen blijven iets meer aan de oppervlakte. Voor vogels is het in vorstperiodes dan makkelijker eten te vinden. Egels zijn gebaat bij een hoop bladeren in een verloren hoek in de tuin. Hierin doen zij hun winterslaap.

Zorg daarnaast dat de dakgoten geleegd worden als het blad van de bomen is. Blad in de vijver kun je voorkomen door een net te spannen, of eruit scheppen.

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten in pot kun je alvast een beschermde plek geven, tegen een zuidgevel of onder een afdak. Voor planten die helemaal geen vorst kunnen verdragen kun je alvast plek inruimen in bijvoorbeeld de schuur of op zolder. Het liefst in een lichte en onverwarmde ruimte. Ventilatie is daarbij gewenst.

Vijver

Heb je een pomp in de vijver, dan kun je ervoor kiezen deze schoon te maken en in de schuur in een emmer water (tegen uitdroging van de rubbers) te laten overwinteren. De enige reden om de pomp in de vijver te laten, is voor de watercirculatie. Het oppervlak zal dan minder snel dichtvriezen. Afgezien van het verwijderen van wat dode plantenresten kunt u de vijver het best met rust laten.

Planten

Het planten van bomen, heesters, bollen, coniferen e.d. dergelijke kan nog gewoon doorgaan.  

Ook is het een goede tijd om een haag aan te planten of aan te vullen. We hebben hiervoor o.a. de beuk, haagbeuk, liguster en diverse haagconiferen beschikbaar. Ook in pot hebben we diverse opties. Denk aan de klein- en grootbladige hulst, kardinaalshoed, laurier, viburnum en olijfwilg. Ook is het de ideale tijd om fruitbomen en rozen te planten.

Voor potten en bakken hebben we een groot scala aan kleine heestertjes, zoals skimmia, viburnum, conifeertjes, gaultheria, heide, etcetera. Ook violen zijn er volop. Hiermee maak je kleurige tafereeltjes voor op de tuintafel, langs de oprit, op balkon of naast de voordeur. Voorjaarsbollen zijn nog volop te koop. Er zijn diverse verwilderingsbolletjes, die gewoon in de grond kunnen blijven zitten. Twijfel je of de bol kan overwinteren? Vraag dit dan aan onze medewerkers!

Dieren

Voor de vogels en andere dieren hebben we op onze dierenafdeling een zeer uitgebreid assortiment aan voederhuisjes, nestkastjes en allerlei lekkernijen.

Heb je een eikenboom in de tuin of in de buurt, dan krijg je mogelijk een probleem met de eikenprocessie rups, de rups heeft zijn eitjes al in de boom geplant, maar komen pas in het voorjaar uit wanneer de temperaturen weer omhoog gaan.

Kool –en pimpelmezen verslinden grote hoeveelheden rupsen. Zorg voor hen voor geschikte nestkastjes. Alle beetjes helpen, toch? Misschien een leuke Sinterklaastip!

Overig

Gebruikt u de buitenkraan niet meer? Sluit deze dan vast af.

Stop wat lichtjes in een uitgehold pompoen. In combinatie met bijvoorbeeld asters, besplantjes en bladeren maak je sfeervolle hoekjes.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures