Tuintips oktober 2019

Droogte

Net als vorig jaar kampen we dit jaar weer met droogte. Dat de natuur het zwaar heeft met de droogte kunnen we als individuele tuinbezitter weinig aan veranderen. Gelukkig kunnen we er in onze tuin rekening mee houden. Bij tuincentrum Eurofleur verkopen we producten die ervoor zorgen dat je tuin de droogte overleefd. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo kun je het regenwater dat valt, opslaan in een regenton. Groenafval uit tuin en keuken kun je composteren en daarmee de grond in je tuin verbeteren. Een andere optie om de droogte te trotseren is door planten in de tuin te zetten die minder droogtegevoelig zijn.

Plagen

Deze zomer zijn grote delen van Nederland geteisterd door plagen:

  • De buxusmot: Dit jaar was het weer raak met de buxusmot. Voor vele mensen die hun buxushaagjes proberen te redden van de mot, is het een aanslag op de portemonnee.

  • De eikenprocessierups: Een misschien wel vervelendere plaag was die van de eikenprocessierups. In tegenstelling tot de buxusmot zorgt de eikenprocessierups voor gezondheidsklachten. De rups is lastig te bestrijden. Eikenbomen staan letterlijk overal in Nederland dus je kan ze moeilijk allemaal gaan kappen. Ook het verwijderen van nesten is haast niet te doen, daarvoor is het probleem te omvangrijk. Het bestrijdingsmiddel met het meeste succes is momenteel de natuurlijke vijand, de sluipwesp, van de rups. Dit wordt gedaan door de biodiversiteit op orde te brengen en de balans in de natuur te herstellen.

Planttijd

Je denkt het misschien niet meteen, maar de maand oktober is geschikt om te planten. Bladverliezende en wintergroene heesters kunnen bijvoorbeeld uitstekend geplant worden. De wintergroene heesters hebben, dankzij de warme bodem, nu nog voldoende tijd om voor de winter goed te wortelen.

Om dezelfde reden zijn er vanaf half oktober veel planten verkrijgbaar die ‘vers’ zijn opgepot. Dat wil zeggen dat ze uit de grond zijn gestoken en in een pot zijn gezet. Denk hierbij aan coniferen, beuken, haagbeuken en ligusters. Deze worden veel verkocht als kluitgoed. Het voordeel aan kluitgoed is dat ze een stuk goedkoper zijn dan potgekweekte planten.

Oktober is ook de tijd om potten en bakken te vullen. Bij tuincentrum Eurofleur hebben we onder andere rozen, winterviolen, kleine winterheestertjes om potten mee aan te kleden.

Winterklaar maken

Doorgaans is oktober ook de maand waarin de tuin winterklaar wordt gemaakt. Bij het winterklaar maken van de tuin horen de volgende klusjes:

  • Bemest de tuin nog eens met organisch mest. Door te mesten zorg je ervoor dat de planten in het voorjaar voldoende voeding hebben.
  • Zorg ervoor dat je het gras niet te kort maakt bij de laatste maaibeurten. Onder de 7 graden Celsius groeit het gras namelijk niet meer.
  • Haal afgestorven plantenresten uit de vijver en reinig de bodem met een schepnet. Vergeet niet de vijverpomp en het filter los te halen en te reinigen. Als de vijver zich onder bomen bevindt, is het verstandig een net over de vijver te spannen. Dit scheelt een hoop werk.
  • Haal bladeren van het gazon. Als de bladeren blijven gaan liggen, kan het gras eronder gaan schimmelen.

Tip: Maak de tuin niet te netjes! Een opgeruimde tuin oogt misschien fijner, maar vogels zijn gebaat bij een tuin waar bladeren en afgestorven plantmateriaal blijft liggen. Vogels kunnen tussen de resten natuurlijk voedsel zoals insecten, zaden en wormen. Door de bladerdeken bevriest de bodem ook minder snel wat een natuurlijke bescherming vormt voor planten.

Composthoop

Deze tijd van het jaar zorgt voor veel tuinafval. Tuinafval kan prima verwerkt worden op een composthoop of in een compostbak. Je kunt eventueel compostversneller gebruiken. Compost is goed voor de grond. Het maakt de grond minder droogtegevoelig, stimuleert het bodemleven en zorgt ervoor dat planten beter kunnen wortelen. Kortom: compost zorgt voor sterker planten die minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen.

Bij tuincentrum Eurofleur hebben we allerlei attributen en producten die je kunnen helpen bij bovenstaande klusjes. Kom langs in ons tuincentrum en onze medewerkers helpen je er graag mee verder

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures