Tuintips september 2019

Nazomeren

In september worden de dagen merkbaar korter. Ondanks dat het lekker warm kan zijn, wordt het een stuk vochtiger. De ochtenden worden opgesierd door aparte lichtval, nevel en berijpte spinnenwebben. Genieten dus. Ook allerlei vruchtgewassen zijn aan het afrijpen. Denk hierbij aan druiven, bramen, appels, peren, etc. Vogels zijn hier gek op, dus bescherm je oogst zo nodig met een net.  

Fruit dat al van de boom of plant is afgevallen is prima te consumeren. Lekker uit de hand of verwerkt ze in een chutney of compôte.

Vijgen worden steeds vaker aangeplant. Deze groeikrachtige mediterrane planten kunnen een behoorlijke opbrengst geven. Zorg ervoor dat de vruchten de kans krijgen voldoende af te rijpen, dan zijn ze het lekkerste.

Planten

Ons tuincentrum staat weer vol met de mooiste planten voor in het najaar. September is een prima maand om nieuwe planten in de tuin te zetten of oude planten te verplanten. De ideale tijd voor een tuinrenovatie dus!

In de loop van de maand is het kluit- en wortelgoed weer verkrijgbaar, zoals haagjes van beuk, haagbeuk en haagliguster. Kleine, lage haagjes zijn nu al verkrijgbaar. Denk hierbij aan Euonymus-soorten, taxus in pot, coniferen in pot en Ilex crenata-soorten.

Een typische plant die je zoveel mogelijk in het najaar wil planten, zijn rozen.

Eenjarige planten of bloemen in bakken en potten raken rond deze tijd uitgebloeid. Deze kun je het beste vervangen. Bijvoorbeeld met winterviolen, skimmia, viburnum, heide of besheestertjes. Aanbod genoeg in ons tuincentrum!

Ben je gek op de herfst en kun je niet wachten? Creëer een hoekje met een bolchrysant, wat asters en een paar pompoenen of sierkalebassen.

Tuinklussen in September

  • In September kan de temperatuur flink dalen. Toch moet het gazon nog steeds gemaaid worden. Het hoeft minder vaak en minder kort. Kale stukken gras kunnen bijgzaaid worden of kun je vervangen door kantenklare grasrollen. Bemest het gazon nog eens met meststof met een laag stikstof(N) gehalte. Sterk de winter in betekent ook sterk de winter uit.

  • Geef je tuin een ‘schoonmaakbeurt’. Verwijder onkruid en breng een laag compost aan tussen de planten. Dit kan in de komende maanden in de grond trekken en zorgt voor betere worteling. Daardoor zullen je planten in het voorjaar groeikrachtiger en sterker zijn. Bovendien zijn de planten dan minder vatbaar voor ziekten en plagen.

  • Wil je in het voorjaar genieten van de mooiste bolbloemen? Dan is nu de tijd om de bollen te planten. Denk hierbij aan sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen en lelie-der-dalen. Bollen kun je uiterlijk in december planten.  

  • Een andere tuinklus die je in september kunt doen, is het ‘scheuren’ van planten. Dit geldt voor planten die al langer op dezelfde plek staan en op den duur in groei teruglopen. Je kunt ook delen van de plant ‘scheuren’ en vervolgens één of meerdere delen terugplaatsen. Ook als het hart kaal is, kun je deze methode toepassen.

  • Bomen en heesters kunnen in september gesnoeid worden. Dit geldt voornamelijk voor steenvruchtbomen zoals perziken-, abrikozen-, kersen en pruimbomen. Deze bomen hebben rond deze tijd de minste kans op loodglansziekte. Ook de walnoot, kastanje, berk en esdoorn kun je het beste rond deze tijd snoeien. Voor hen geldt dat rond deze tijd de kans op bloedingen gering is.

  • De vijver verdient rond deze tijd ook een schoonmaakbeurt. Veel water- en oeverplanten beginnen nu af te sterven. Haal regelmatig dode stengels en bladeren uit het water. Hiermee voorkom je rotting in de vijver. Dit geldt ook voor bladeren die van de bomen in de vijver vallen. Dit kun je ook voorkomen door een net over de vijver te spannen.

 

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures