Cactussen en vetplanten

Een cactus of vetplant kopen in de omgeving van Leusden, Utrecht, Woudenberg, Amersfoort of Soesterberg? Kom dan langs tuincentrum Eurofleur voor de mooiste cactussen en vetplanten voor jouw huis. 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Cactus of vetplant kopen - Leusden

Wist je dat een vetplant en cactus nauwe familie zijn van elkaar? Het enige verschil tussen deze twee is dat een cactus een kenmerkend knobbeltje heeft waarop zijn naalden zijn ingeplant. Cactussen en vetplanten vallen allebei onder de verzamelnaam: 'succulenten'. Dit is een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten zijn erg erg populair in Nederland en dat komt mede door hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan hun opvallende bloemen. Wij geven jou vandaag wat tips voor een cactus en/of vetplant:

  • Standplaats cactus/vetplant
  • Voeding cactus/vetplant
  • Verpotten cactus/vetplant
  • Water cactus/vetplant
  • Overwinteren cactus/vetplant

Plaats van een cactus of vetplant

Cactussen komen oorspronkelijk uit een leefmilieu in de woestijn en zijn daarom gek op warmte, zon en droogte. Daarom doen veel van deze soorten het goed op een zonnig plekje bijvoorbeeld op de vensterbank thuis. Daarnaast zijn er ook succulenten die je beter tegen directe zonnestraling kunt beschermen. Onze medewerkers in Leusden kunnen je hierbij van advies voorzien! Tip: het is niet erg verstandig om een cactus te draaien. De kant die niet aan de zonnestraling gewend is, kan namelijk verbranden en bovendien kost het de vetplant veel energie om zich weer naar de zon te richten, wat dan ten koste gaat van de groei.

​Voeding cactus of vetplant

Je kunt er rekening mee houden dat cactussen en vetplanten hun eigen eisen stellen aan de voedingsbodem. Om die reden vind je bij ons tuincentrum te Leusden speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. Op de verpakking vindt je alle noodzakelijke aanwijzingen.

Tuincentrum Leusden, Utrecht, Woudenberg, Amersfoort en Soesterberg

Verpotten cactus of vetplant

Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen jouw vetplantjes aan een nieuwe groeiperiode. Als jij ze, na de winterrust, weer in de huiskamer haalt, geef ze hier dan ook de ruimte voor. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.

Water cactus of vetplant

Het is belangrijk om altijd spaarzaam met water om te gaan en zoveel mogelijk de natuurlijke situatie van de cactus na te bootsen in jouw huis. Dit houdt in dat cactussen beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunnen krijgen dan elke dag een klein beetje. De vetplanten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is daarmee uitstekend.

Overwinteren

Een jaarlijkse rustperiode is voor cactussen en vetplanten enorm van belang. Een koele overwintering is daarmee ook een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats. Bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer thuis. Succulenten mogen absoluut niet in het donker staan. Tijdens de wintermaanden hoeft u bijna niets tot geen water te geven.

Meer weten over cactussen en vetplanten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over cactussen en vetplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad. Verder hebben wij ook mooie groene kamerplanten, bloeiende kamerplanten en luchtzuiverende kamerplanten. Kom gerust een kijkje nemen!