Cactussen en Vetplanten

Een cactus of vetplant kopen in de omgeving van Leusden, Utrecht, Woudenberg, Amersfoort of Soesterberg? Kom dan langs tuincentrum Eurofleur voor de mooiste cactussen en vetplanten voor jouw huis. Onze succulenten doen er alles aan om jouw groene hart te doen prikkelen. Vergeet ook niet een bijpassende bloempot te bestellen!

Bloempot bestellen

Verzorging voor Cactussen en Vetplanten

Wist je dat een vetplant en cactus nauwe familie zijn van elkaar? Het enige verschil tussen deze twee is dat een cactus een kenmerkend knobbeltje heeft waarop zijn naalden zijn ingeplant. Cactussen en vetplanten vallen allebei onder de verzamelnaam: 'succulenten'. Dit is een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten zijn erg erg populair in Nederland en dat komt mede door hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan hun opvallende bloemen. Wij geven jou vandaag wat tips voor een cactus en/of vetplant:

  • Standplaats cactus/vetplant
  • Voeding cactus/vetplant
  • Verpotten cactus/vetplant
  • Water cactus/vetplant
  • Overwinteren cactus/vetplant

Standplaats van de cactus/vetplant.

Cactussen komen oorspronkelijk uit een leefmilieu in de woestijn en zijn daarom gek op warmte, zon en droogte. Daarom doen veel van deze soorten het goed op een zonnig plekje bijvoorbeeld op de vensterbank thuis. Daarnaast zijn er ook succulenten die je beter tegen directe zonnestraling kunt beschermen. Onze medewerkers in Leusden kunnen je hierbij van advies voorzien! Bestel ook vast de juiste verzorgingsproducten in onze webshop.

Tip! Het is niet erg verstandig om een cactus te draaien. De kant die niet aan de zonnestraling gewend is, kan namelijk verbranden en bovendien kost het de vetplant veel energie om zich weer naar de zon te richten, wat dan ten koste gaat van de groei.

Kamerplantenvoeding en - meststoffen bestellen

 

Verpotten van de Cactus of Vetplant

Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen jouw vetplantjes aan een nieuwe groeiperiode. Als jij ze, na de winterrust, weer in de huiskamer haalt, geef ze hier dan ook de ruimte voor. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.

Overwinteren

Een jaarlijkse rustperiode is voor cactussen en vetplanten enorm van belang. Een koele overwintering is daarmee ook een voorwaarde voor een goede bloei. Zet jouw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats. Bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer thuis. Succulenten mogen absoluut niet in het donker staan. Tijdens de wintermaanden hoeft u bijna niets tot geen water te geven.

Welke plantenvoeding is nodig voor een Cactus of Vetplant?

Je kunt er rekening mee houden dat cactussen en vetplanten hun eigen eisen stellen aan de voedingsbodem. Om die reden vind je bij ons tuincentrum te Leusden speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. Op de verpakking vind je alle noodzakelijke aanwijzingen.

Bewatering: cactus of vetplant

Het is belangrijk om altijd spaarzaam met water om te gaan en zoveel mogelijk de natuurlijke situatie van de cactus na te bootsen in jouw huis. Dit houdt in dat cactussen beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunnen krijgen dan elke dag een klein beetje. De vetplanten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is daarmee uitstekend.

Meer weten over cactussen en vetplanten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over cactussen en vetplanten wilt weten. Ze helpen jou graag met handige tips en goede raad. Verder hebben wij ook mooie groene kamerplantenbloeiende kamerplanten en luchtzuiverende kamerplanten. Kom gerust een kijkje nemen!

Openingstijden Eurofleur in Leuden

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures