Wateronderhoud

Een vijver is niet alleen leuk, maar ook erg nuttig. Water in de tuin herbergt en trekt tal van kleine tuindieren en insecten. Haal dan ook het beste uit je vijver met deze onderhoudsproducten voor het vijverwater. De gezondheid van alles wat leeft in en rondom de vijver begint immers bij het water. Bij tuincentrum Eurofleur vind je allerhande producten die je helpen het vijverwater in optimale conditie te houden.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 17 van 17 producten
Vergelijk (0)

Een gezond vijvermilieu

Houd de vijver gezond met de onderhoudsproducten van Eurofleur. Naast algemene items voor je vijver, hebben we ook speciale onderhoudsproducten voor het vijverwater. Het water moet immers bepaalde GH-waardes en PH-waardes hebben om een gezonde leefomgeving voor de planten en dieren te zijn. Je kunt met een speciale meter, verkrijgbaar in ons tuincentrum in Leusden, deze waardes van het water testen. Je test zo onder andere de hoeveelheid koolstofdioxide en mineralen, zoals kalk en magnesium, in het water. Ook kan de zuurtegraad worden getest. Voldoende waterhardheid is belangrijk voor de zuurstofplanten in de vijver, die het water helder en zuurstofrijk houden. Wij verkopen speciale producten die de GH-waarde van het vijverwater verhogen. Onze vijverspecialisten adviseren je graag over de beste werkwijze en de juiste producten voor jouw situatie.

Leg een vijver aan
 

Helder vijverwater

Voordat je een oplossing zoekt voor het verhelderen van het vijverwater is het belangrijk om te ontdekken waarom het water troebel is geworden. Zo kan het zijn dat je vijver net nieuw is en het biologische evenwicht nog niet helemaal is bereikt. Er zijn echter meer oorzaken:

  • De vijver ontvangt teveel zonlicht;
  • Een regenbui heeft invloed op de hardheid van het water;
  • De zuurstofplanten zijn uitgewerkt;
  • Het filter is kapot of verstopt.

Er zijn een aantal manieren waarop je je vijverwater (preventief) verhelderd. Zo zijn er speciale poeders die algengroei tegengaan. Ook is het aanschaffen van een groot aantal zuurstofplanten een goeie optie. Zuurstofplanten zetten immers koolstofdioxide om in zuurstof en gaan op die manier algen tegen. Zweefalgen maken van het vijverwater een groene boel, maar met een UV-C filter, gecombineerd met een pomp, ga je deze groei preventief tegen. Het water wordt als het ware gesteriliseerd en zweefalgen, ziektekiemen en schimmels worden gedood. Dit levert kristalhelder water en een gezond vijvermilieu op. 

Vijverbenodigdheden kopen | Tuincentrum Eurofleur

Ga vervuiling tegen

De vijvervissen kunnen uiteraard niet zonder een lekker hapje. Strooi elke twee dagen wat voer in de vijver, maar let op: het vissenvoer dat na tien minuten niet weg is, moet je verwijderen. Dit kan immers ook vervuiling van het water tot gevolg hebben. Hetzelfde geldt voor afgestorven plantmateriaal dat in de vijver terecht is gekomen. Wist je dat ook uitwerpselen van vissen de vijverbodem ook sterk vervuilen? Vooral onder zuurstofarme omstandigheden zal de bodemlaag verzuren en is bacteriële omzetting van organisch bodemslib niet meer mogelijk. Waterplanten groeien vervolgens niet meer en algen krijgen de overhand. Schep draadalgen uit de vijver en bestrijd ze met een speciaal middel.

Meer weten over gezond vijverwater?

Mocht je vragen hebben over het onderhoud of aanleg van de vijver, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Voor allerhande onderhoudsproducten ben je bij ons aan het juiste adres. Ook staan onze medewerkers voor je klaar in ons tuincentrum in Leusden, nabij Amersfoort, Zeist en Veenendaal. Tot snel!

Vacatures