Tuintips april 2019

Februari was een bijzondere maand met een warme periode waarbij de temperatuur hier en daar bijna de twintig graden aantikte. Heerlijk wandelweer of om een terrasje te pakken. Een week om met lentegevoel in de tuin te rommelen. De natuur bleek al gauw weer drie weken voor te liggen. Dit werd in maart weer getemperd met veel regen en lage temperaturen. Toch hebben de voorjaarsbollen hun bloei in maart wel gehad.

Zaaien

April wordt de maand van het zaaien. Er wordt weer heel veel aandacht besteed in de diverse media aan het belang van groen in tuinen, bermen en ander openbaar groen, weidelandschappen en natuurgebieden.

Bloei is van essentieel belang voor de diversiteit van planten en insecten en vogels. Groot en klein, stad, dorp of platteland; iedereen kan zijn steentje bijdragen. De verscheidenheid aan zaad is enorm. Dit kan variëren van groenten en kruiden tot specifieke bloemmengsels voor bijvoorbeeld vlinders of bijen, van kleur gesorteerde mengsels, wilde bloemen tot groenbemesters. Er zijn zelfs mengsels met bloemen die luizen op afstand houden. Zaaien kan overal. In lege ijsbakjes uit de supermarkt, in zelfgemaakte bakken van 4 plankjes en een stukje worteldoek of in luxere potten en bakken. In onze winkel vind je deze in diverse vormen, maten en materialen. En uiteraard in de volle grond. Zaaien kan in april in de meeste gevallen al rechtstreeks in de volle grond gebeuren. Warmteminnende (vrucht)gewassen zoals paprika, tomaat en komkommer moeten eerst nog worden voorgezaaid en onder/achter glas worden opgekweekt. In de tweede helft van mei kunnen deze gewassen naar buiten.

Licht onderhoud

April is de maand van Pasen, van de uitlopende kronkelwilgtakken en de hazelaar. De bloeiende Forsythia, Magnolia, Ribes en de ontluikende kersenbloesem. Snoei vroegbloeiende heesters als Forsythia en Ribes na de bloei terug.

Controleer de planten en verwijder slechte/dode planten en vervang deze. Verwijder ook dood hout. Een beetje blad in de tuin is niet erg, maar een hele laag kan de bodem en tere planten daarin verstikken. Begin gelijk met het verwijderen van onkruid. Dan is het ook makkelijker onder controle te houden.

Het gras moet weer met enige regelmaat gemaaid worden. Verwijder mos en verticuteer zo nodig en zaai kale plekken in. Steek de graskanten af en bemest het gazon.

Vaste planten die al jaren ongemoeid zijn gebleven kunnen teruglopen in bloei of kale plekken krijgen. Dan is het goed om ze uit de grond te halen, te delen en één of meerdere stukken terug te plaatsen in het met compost verbeterde plantgat. Groei en bloei krijgen zo weer een impuls. De vijver kan aan het begin van de maand nog onder handen worden genomen. Snoei de dode stengels en bladeren weg en haal oude resten uit de vijver. Pomp en filter kunnen weer schoon terug in de vijver.

Vul de vijver aan met zuurstofplanten en plant eens wat nieuws, zowel erin als erbuiten. Zo fris je ook de vijver wat op. Kuipplanten kan je langzamerhand weer laten wennen aan het buiten zijn. Haal ze ’s nachts weer even naar binnen of zet ze onder een afdak. Zet ze ook niet meteen in de felle zon; dit geeft bladverbranding. Verpotten geeft een positief resultaat op de groei en bloei.

IJsheiligen is rond half mei, dus zeker in april is het nog uitkijken geblazen met nachtvorsten. Dit heeft ook betrekking op eenjarig plantgoed. Plant nu nog zomerbollen.

De persoonlijke tuin

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tuin in te richten als het gaat om beplanting. Veel hangt daarbij af van eigen smaak en mogelijkheden. Het is úw tuin. Er is eigenlijk geen goed of fout. Zorg wel voor voldoende groen in de tuin, dat is het belangrijkste. Het liefst met één of meer bomen en struiken waarin vogels kunnen verblijven. Vogels, insecten, bodemleven zijn essentieel voor de balans in de tuin.

Beplanting kunt u toepassen op kleur en kleurcombinaties, opbouwen van laag naar hoog, alles door elkaar of gegroepeerd. Dit laatste is handig voor een gebruikstuin. Een stukje met kruiden bijvoorbeeld. Heerlijk en geurig voor in de keuken en kleurig in de border. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rozemarijn, salvia en kerrieplant. Ook voor groenten kunt u een stukje inruimen, zo ook voor fruitgewassen en zaaigoed.

Biologische planten

In supermarkten kom je steeds meer biologische producten tegen. Deze zijn niet meer weg te denken. Ook in het tuincentrum krijgen ze steeds meer aandacht. Er waren al diverse grondproducten biologisch. Nu worden ook alle groenten biologisch afgeleverd. Daarnaast zijn er diverse kruiden en fruitsoorten biologisch verkrijgbaar.

Biologisch houdt in dat de planten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en slechts met organische, dus natuurlijke, meststoffen, zijn opgekweekt. Kwekers zijn druk doende om het sortiment aan biologische producten uit te breiden. Dat het biologisch gedachtengoed niet meer te stoppen is, is duidelijk. En dat is natuurlijk een goede zaak.

Het tempo waarin dat gebeurd is, is uiteindelijk afhankelijk van de consument, van u en ik. De gezondheid van mens en milieu zijn erbij gebaat. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van!

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures