Tuintips april 2020

Koning Winter heeft zich niet laten zien. De tweede helft van maart is het meest koud geweest deze winter, als het om de nachten gaat. Vaak is zo’n zachte winter een voorbode voor een muggenplaag, wespen of andere narigheden die we niet fijn vinden. 2020 zal hoe dan ook de geschiedenis ingaan als het jaar van het Coronavirus. Dit virus zal in alles het voorjaar en mogelijk de zomer bepalen. Iedereen met een tuin mag dit jaar zijn/haar zegeningen tellen. Hierin kun je terugtrekken en je veilig wanen. De tuin biedt de mogelijkheid om bezig te blijven, creatief te zijn, te ontspannen en te genieten. Koester elke centimeter, want de tuin was nog nooit zo waardevol!

Zaaien

De bloei van planten en bloemen is van essentieel belang voor de diversiteit van planten, insecten en vogels. Vorig jaar is daar heel veel aandacht voor geweest en ook nu willen we aandacht vragen voor het belang van zaaien.

Zaaien is relatief goedkoop en het resultaat is veel kleur, geur en vrolijkheid. Groot en klein, of je nou in de stad woont, in een dorp of op het platteland, iedereen kan zijn steentje bijdragen. De verscheidenheid aan zaad is enorm, variërend van groenten en kruiden tot specifieke bloemmengsels, voor bijvoorbeeld vlinders of bijen, van kleur gesorteerde mengsels, wilde bloemen tot groenbemesters. Er zijn zelfs mengsels met bloemen die luizen op afstand houden.

Zaaien kan overal. In lege ijsbakjes uit de supermarkt, in zelfgemaakte bakken van 4 plankjes en een stukje worteldoek of in luxere potten en bakken, in diverse vormen, maten en materialen uit onze winkel.

Zaaien kan deze maand in de meeste gevallen al rechtstreeks in de vollegrond gebeuren. Warmteminnende (vrucht)gewassen zoals paprika, tomaat en komkommer moeten eerst worden voorgezaaid en onder/achter glas worden opgekweekt. In de tweede helft van mei kunnen ze naar buiten.

Licht onderhoud

April is de maand van Pasen, de uitlopende kronkelwilgtakken en de hazelaar, de bloeiende Forsythia, Magnolia en Ribes en de ontluikende kersenbloesem. Snoei vroegbloeiende heesters als Forsythia, Prunus triloba,  Ribes en vroegbloeiende Spiraea soorten na de bloei terug.

Controleer de planten, verwijder slechte/dode planten en vervang ze indien mogelijk. Verwijder ook dood hout. Een beetje blad in de tuin is niet erg, maar een flinke laag kan de bodem en tere planten daarin verstikken. Gooi het overtollige blad op de composthoop. Verwijder onkruid regelmatig, het liefst met de hand. Met die regelmaat is het ook makkelijker om het onkruid onder controle te houden.

Het gras moet weer met enige regelmaat gemaaid worden. Verwijder mos en verticuteer zo nodig en zaai kale plekken in. Steek de graskanten af en bemest het gazon.

Vaste planten die al jaren ongemoeid zijn gebleven kunnen teruglopen in bloei of kale plekken krijgen. Het is dan goed om ze uit de grond te halen, te delen en één of meerdere stukken terug te plaatsen in het met compost verbeterde plantengat. D plant krijgt zo weer een impuls, waarmee je de groei en bloei stimuleert.

Hou vaste planten, die snel uitbreiden of uitzaaien, denk aan b.v. herfstanemonen of vrouwenmantel,  onder controle door overtollige uitgroei te verwijderen. Als je het zonde vindt om planten weg te gooien, kun je de bewortelde delen ook oppotten.

De vijver kan aan het begin van de maand nog onder handen worden genomen. Snoei de dode stengels en bladeren weg en haal oude resten uit de vijver. De pomp en het filter kunnen weer schoon terug in de vijver geplaatst worden. Vul de vijver aan met zuurstofplanten en plant eens wat nieuws, zowel in als buiten de vijver. Zo geef je je vijver weer een frisse look.

Laat kuipplanten langzamerhand weer wennen aan het buiten zijn. Haal ze ’s nachts nog wel even binnen of zet ze onder een afdak. Zet ze ook niet meteen in de felle zon; dit zorgt voor bladverbranding. Verpotten geeft een positief resultaat op de groei en bloei.

IJsheiligen is pas half mei, dus zeker in april is het nog uitkijken geblazen met nachtvorsten. Dit heeft ook betrekking op eenjarig plantgoed. Je kunt nu ook nog zomerbollen planten.

De persoonlijke tuin

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tuin in te richten als het gaat om beplanting. Veel hangt daarbij af van eigen smaak en mogelijkheden die jouw tuin bieden. Er is eigenlijk geen goed of fout.

Het is het beste als er voldoende groen in de tuin is. Denk aan één of meer bomen en struiken waarin vogels kunnen verblijven. Vogels, insecten en bodemleven zijn essentieel voor de balans in jouw tuin.

Beplanting kun je selecteren op kleur en kleurcombinaties. Bouw het op van laag naar hoog, alles door elkaar of gegroepeerd. Dit laatste is handig voor een gebruikstuin. Een stukje met kruiden bijvoorbeeld. Heerlijk en geurig voor in de keuken en kleurig in de border. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rozemarijn, salvia en kerrieplant. Ook voor groenten kun je een stukje inruimen, zo ook voor fruitgewassen en zaaigoed.

Biologische planten

In supermarkten kom je steeds meer biologische producten tegen. Ook in het tuincentrum krijgt dit steeds meer aandacht. Er waren al diverse biologische grondproducten. Nu worden ook alle groenten biologisch afgeleverd. Daarnaast zijn er diverse kruiden en fruitsoorten biologisch verkrijgbaar. Biologisch houdt in dat de planten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en slechts met organische, dus natuurlijke, meststoffen, zijn opgekweekt. Kwekers zijn druk doende om het assortiment aan biologische producten uit te breiden. Dat het biologisch gedachtegoed niet meer te stoppen is, is duidelijk. En dat is natuurlijk een goede zaak. Het tempo waarin dat gebeurd is, is uiteindelijk afhankelijk van de consument. De gezondheid van mens en milieu zijn erbij gebaat. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van!

Kom gerust naar het tuincentrum, maar houd rekening met elkaar. Als tuincentrum houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM en dat verwachten wij ook van onze klanten. Met jouw tuin en onze producten kunnen we het voorjaar toch nog wat kleur geven.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures