Tuintips augustus 2019

In augustus zijn er weinig activiteiten in de tuin. Het is vaak nog warm en de groei van planten en bloemen is er wel uit. Mensen zijn op vakantie en de thuisblijvers genieten liever van het mooie weer en een drankje op het terras als goed alternatief.

 

Droge zomers

De laatste jaren zijn de zomers steeds droger geworden. De grondwaterstand zakt en dus zal ook de bovenlaag van de aarde droger worden. Nu ook het sproeien meer en meer aan banden wordt gelegd, is het goed om na te denken over planten die het goed doen op drogere grond.

 

Planten voor droge grond

Voor een plek in de zon zijn planten geschikt die een Mediterraanse afkomst hebben. Dan denk je gelijk aan palm-, olijf- en vijgenbomen. Maar er zijn nog veel meer andere soorten die goed tegen de zon kunnen! Denk aan Acanthus, lavendel, Origanum, kogeldistel(Echinops), vlinderstruik, brem, ezelsoren(Stachys), passiebloem en Lavatera.

Rozemarijn, sedum, Perovskia, kattenkruid(Nepeta), asters en diverse grassen zijn ook uitermate geschikt. Kenmerkend voor deze planten is het stevige, vaak harde, soms dik of grijze blad, die de verdamping tot een minimum beperken. Dit in tegenstelling tot de hortensia, Rudbeckia en Eupatorium.

Heb jij schaduwplekken in de tuin? Daar komen bijvoorbeeld de broodboom(Aucuba), schoenlappersplant (Bergenia), vigerhoedskruid(Digitalis), maagdenpalm(Vinca) en dovenetel(Lamium) het beste tot hun recht.

 

Tuinklussen

  1. Er hoeft niet zoveel gesnoeid te worden, eventueel kunnen hagen, aalbessen, zwarte bessen en frambozen licht gesnoeid worden. Snoeisel kan prima blijven liggen. Dit vermindert de verdamping.
  2. Verwijder onkruid en uitgebloeide bloemen, b.v. lathyrus, lavendel. Uitgebloeide bloemen kun je het beste verwijderen bij planten die zaaddozen ontwikkelen en uitbundige bloeiende eenjarige planten. Wil je volgend jaar weer zaaien? Laat deze bloemen dan zitten en oogst de zaden! Het ontwikkelen van zaad kost wel veel energie en het kan ook gebeuren dat je volgend jaar dezelfde planten terugkomen op andere plekken in de tuin.  
  3. De groei is uit de planten en beginnen met afharden. Hierdoor hebben ze minder water nodig. Bovendien zijn de ochtenden nu vaak al vochtiger. Als er water gegeven moet worden, kun je dit het beste ’s ochtends vroeg doen. Schimmels slaan in deze periode sneller toe.
  4. Het gazon moet nog steeds met regelmaat gemaaid worden. Niet te kort en het maaisel kan blijven liggen. Maai bij voorkeur ’s avonds. Als je hecht aan een groene grasmat, moet je waarschijnlijk met regelmaat sproeien. Bij spaarzaam gebruik van water zal het gras snel(ler) bruin worden. Erg is dit niet, want een ‘dode’ grasmat herstelt erg snel.
  5. Hou het waterpeil van de vijver in de gaten, zeker bij vijvers met een moerasgedeelte. Het is natuurlijk zonde als dit droog komt te vallen. Vul de vijver dus bijtijds aan. Zorg voor voldoende schaduw en beschutting in de vijver, dit is vooral belangrijk als er vis in zit.
  6. Bij langdurige droogte kunnen voor diverse dieren bakjes water in de tuin een uitkomst zijn. Met name egels hebben het met de droogte heel moeilijk, maar ook vogels zullen blij zijn met een waterbadje.
  7. Zonnebloemen zijn de reuzen onder de bloemen. Ondersteuning met stokken is vaak nodig. Zonnebloemen die uitgebloeid zijn kunnen heel mooi gedroogd worden, ter decoratie. De zaden kunnen ook geoogst worden om volgend jaar weer uit te zaaien. Bewaar de gedroogde zaden op een donkere, droge plek.
  8. Doorbloeiende rozen bloeien voorlopig nog wel even door en hebben nog een extra bemesting (met magnesium) nodig. Verder hoeft er weinig bemest te worden. Gebruik geen stikstofvrije meststof meer!
Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures