Tuintips februari 2019

Januari is vaak een wat sombere natte maand met temperaturen waarbij schaatsen heel ver weg lijkt. Februari daarentegen kan flink uithalen met een langere periode vorst en snijdende kou. Toch lijkt februari vaak ook op de voorbode van het voorjaar. De dagen worden snel langer en de zon schijnt vaker. Later in de maand kan het al lenteachtig aanvoelen, versterkt door de bloei van o.a. sneeuwklokjes, toverhazelaar, winterakonietjes, kerstroos, winterjasmijn en camelia.

Voorlopig is het nog opletten. Een vorstperiode van drie weken is geen uitzondering. In de tuin valt er dan niet zoveel te doen. Maak een wensenlijstje. Denk terug aan het afgelopen jaar en waar u tegen aan liep. Om uiteenlopende redenen kunt u veranderingen wensen zoals:

  • meer groen in de tuin
  • composthoop
  • regenton

of andere water verzamelsysteem, pergola, buitenkeuken, afdak voor haardhout of kwetsbare planten of gewoon de tuin herinrichten.

Bij vorst en sneeuw

Houd de buitenkranen nog maar even afgesloten. Let bij sneeuwval op de massa die op coniferen kan blijven liggen en flink schade kan opleveren; schudt de sneeuw eraf. Loop niet op het gazon. Probeer een paar openingen in de vijver te houden. Denk aan de vogeltjes; voer ze bij met vetbollen, vogelpindakaas b.v. of gewoon stukjes fruit. Een schoteltje water met gaas erover is van essentieel belang als er geen sneeuw ligt. Borstel de vogelhuisjes vast uit en repareer ze waar nodig. Houd bloeiende kamerplanten zoals de hortensia’s in de gaten. De jonge knoppen zijn erg gevoelig. Trek er vliesdoek overheen vooral bij stevige wind.

Vorstvrij weer

Onkruiden beginnen al flink te groeien en zijn extra makkelijk te verwijderen. Doe dit met de hand en schoffel zo weinig mogelijk. Dit is een mooie tijd om bestrating en terras te reinigen (groene aanslag en mos) met een hogedrukreiniger. Hier heeft u het hele jaar plezier van. Strooi de voegen af met wit zand of brekerzand.

Strooi tuinkalk over gazon, moestuin en tussen planten. Dit voorkomt verzuring van de grond en bevordert opname van de voedingsstoffen in het seizoen. Niet zinvol bij zuurminnende planten als heide- en conifeerachtigen. Snoeien kan weer; fruitstruiken en –bomen. Steenvruchten als kersen, pruimen, perzik e.d. worden in verband met kans op loodglansaantasting na de oogst gesnoeid. Later in de maand kunnen groenblijvende heesters waar nodig worden gesnoeid. Walnoot, Esdoorn, Berk, Druif, Kiwi kunnen gaan bloeden; deze pas snoeien als ze vol in blad staan of in het najaar. Struiken, bomen en klimmers die vroeg in het voorjaar bloeien niet snoeien als het niet nodig is. Voor planten en verplanten van groenblijvende heesters wachten we liever nog tot maart (als de omstandigheden het toelaten). Voor bladverliezende heesters en bomen is dit geen probleem.

Aanbod februari planten

Vanaf half februari hebben we bij Eurofleur alles alweer goed aangevuld met bomen, heesters, klimplanten, fruit en vaste planten. Met name de planten uit Italië springen dan in het oog! De eenjarigen, kuipplanten, groenten en waterplanten laten nog even op zich wachten. Daarvoor is het nog te vroeg (te koud). Fleur tuin en terras op met violen en primula; ze zijn er volop! Camelia, corylopsis (schijnhazelaar), Hamamelis(toverhazelaar) en Cornus sibirica (rode kornoelje) geven kleur aan de tuin. Combineer dit met Helleborus en bolbloemen zoals narcis, crocus, blauwe druifjes e.d. en u heeft een prachtig arrangement voor de komende weken.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures