Tuintips juni 2020

Rozen

Juni is de maand van de rozen. Het aanbod is maximaal en het assortiment zeer uitgebreid. Het mooie is dat je in deze periode goed kunt zien wat je koopt omdat de rozen in bloei staan. Naast Hortensia is de roos het enige houtige en winterharde gewas dat tot in de herfst doorbloeit.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten rozen verkrijgbaar;

 • Klimrozen
 • Grootbloemige rozen
 • Trosrozen (in struikvorm)
 • Miniatuurrozen
 • Stamrozen
 • Ramblers
 • Wilde rugosasoorten
 • Bodembedekkende rozen

Van oudsher worden rozen vaak gekocht om hun geur. Waar de ene roos nauwelijks geurt, kan de ander bedwelmend zijn. Gelukkig staat de geurintensiteit vanaf nu duidelijk op het etiket aangegeven. De toppers zijn wat dat betreft de Nirp-rozen. Deze lijn krijgt de maximale 5 sterren voor geur.

Met uitzondering van mini-/miniatuurrozen, zijn rozen minder geschikt voor potten en bakken omdat ze graag diep wortelen. Rozen verlangen een zonnige standplaats en een goede humeuze grond, het liefste vermengd met rozengrond. Gebruik ook nog rozenmest als de rozen in volle bloei staan.

Als de groeiomstandigheden voor de roos optimaal zijn, zijn ze het minst gevoelig voor bijvoorbeeld luis, meeldauw en sterroetdauw. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen tot op een vijfblad.

 

Vlinders

Het is heerlijk om vlinders van bloem tot bloem te zien fladderen. Maar welke bloemen vinden zij nou zelf aantrekkelijk?! De vlinderstruik (Buddleya) kent bijna iedereen wel. Dit is tegelijk een van de weinige heesters die vlinders aantrekken; het is een topper. De meeste vlinderlokkers moeten we zoeken bij de vaste planten.

De belangrijkste zijn:

 • Lavendel
 • Verbena bonariensis (IJzerhard)
 • Sedum spectabile (hemelsleutel)
 • Herfstaster
 • Eupatorium cannabium (Koninginnekruid)
 • Echinacea (Zonnehoed)
 • Origanum vulgare (Wilde Marjolein of Origano).

 

Zomerbloeiers

Het aanbod zomerbloeiers is enorm. Vul nu jouw potten en bakken en je hebt er nog tot ver in de herfst plezier van. De groei is in juni namelijk het snelst. Verwijder wel regelmatig de uitgebloeide bloemen (zaadvorming kost energie) en mest extra bij. Een andere groep waarvoor eigenlijk hetzelfde geldt, zijn de kuipplanten. Deze (vaak sub-/tropische) planten zijn eveneens niet winterhard, maar kunnen wel worden overgehouden.

 

Water

We gaan waarschijnlijk weer een droge periode tegemoet en het watergeven vergt de nodige aandacht. Af en toe flink water geven is beter dan vaak een beetje. Je kunt ook andere manieren toepassen om uitdroging te voorkomen. Bijvoorbeeld door gemaaid gras, kort geknipt snoeiafval of uitgetrokken onkruid tussen de planten leggen. Niet altijd een fraai gezicht, maar het helpt wel! Water opslaan kan d.m.v. een regenton of andere afsluitbare bakken. Opslaan in de vijver kan natuurlijk ook.

 

Siertuin

Maai het gras van het gazon niet te kort, dan blijft het langer groen. Als het maaisel fijn genoeg is, kan je het laten liggen.

Een bloeiende, eenjarige lathyrus is een genot voor oog en neus, Deze kleurige, geurige klimmer kun je echt overal langs laten klimmen.

Probeer eens fruit in de siertuin; dit verhoogt niet alleen de sierwaarde, maar je plukt er ook de vruchten van. Voorbeelden zijn bessenstruiken, druif- en kiwiplanten als klimmer en de aardbeiplant als onderbeplanting.

 

Snoei

Juni is een goede maand om te snoeien. Dit geldt sowieso voor allerlei hagen, zoals Buxus/Hulst, Taxus, beuk en liguster. Ook coniferen, laurieren en diverse bladverliezende heesters kunnen gesnoeid worden, behalve degene die bloeien of nog gaan bloeien.

Het voordeel van snoeien in het begin van de zomer is dat de planten minder water verbruiken en dus ook minder bewaterd hoeven worden.

Ook diverse vaste planten, zoals Alchemilla (vrouwenmantel), Rudbeckia zonnehoed), en Nepeta (kattenkruid) kunnen worden teruggeknipt, om weer een fris gewas te maken met eventueel een tweede bloei. Bij Delphinium (ridderspoor) knip je de uitgebloeide bloemen eruit.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Juni is de maand van de rozen. Het aanbod is maximaal en het assortiment zeer uitgebreid. Het mooie is dat je in deze periode goed kunt zien wat je koopt omdat de rozen in bloei staan. Naast Hortensia is de roos het enige houtige en winterharde gewas dat tot in de herfst doorbloeit.

Vacatures