Tuintips oktober 2020

Herfstmaand

Oktober is de eerste volledige herfstmaand. En dat is al flink te merken. De dagen worden korter en de temperatuur gaat omlaag. Alle bomen, struiken en andere vaste planten gaan langzaam in rust. De sapstromen worden minder; er gaan geen voedingsstoffen meer naar de bladeren. In combinatie met minder licht betekent dit dat het bladgroen kan verdwijnen. Hierdoor krijgen de rode, bruine, gele en oranje kleuren de overhand, de kleuren die de herfst kenmerken.

Coronaregels

Oktober is van oudsher de tuinmaand bij uitstek. Oktober valt samen met het begin van de Kerstshow. Mensen komen van heinde en ver naar Tuincentrum Eurofleur om te genieten van al het moois wat Eurofleur op kerstgebied te bieden heeft. Of je nu voor de kerstartikelen, voor planten, gereedschap of sfeerartikelen komt, wij bieden je alle ruimte.

In dit coronajaar zijn ook wij, zoals iedereen, aan regels gebonden om het virus niet verder te doen verspreiden. Wij doen dan ook een beroep op iedereen die ons Tuincentrum bezoekt om rekening te houden met elkaar en met het personeel. Volg instructies en aanwijzingen en plan uw bezoek vooral op de rustige momenten, bij voorkeur op een doordeweekse dag.

Plantmaand

Oktober is de ideale maand om te (ver)planten. De planten gaan langzaam in rust en de bodemtemperatuur is nog hoog. Het kost de planten dus weinig energie en hebben alle tijd om aan te slaan, ofwel te gaan wortelen. Ideaal om bomen en heesters, vaste planten, klimplanten, fruit, coniferen en alles wat niet eenjarig is, te planten.                              

Niet alleen ‘pot gekweekte’ planten zijn nu verkrijgbaar, ook ‘potgedrukte’ planten, coniferen met kluit en wortelgoed. De verzameling van haagplanten, zoals beuk, haagbeuk, liguster die gebost worden aangeleverd zonder grond rond de wortels, valt onder wortelgoed.

Voorjaar versus najaar

Zo normaal als het vroeger was om te planten en verplanten in september en oktober, is dat tegenwoordig ook normaal geworden in april en mei. Men wil niet meer tuinieren op het voor de planten beste moment, maar wanneer het voor henzelf prettig aanvoelt. Vanuit de winterslaap krijgt iedereen zin om de tuin in te gaan als het weer aangenamer wordt. Bovendien is er in het voorjaar een groot aanbod aan visuele, kleurrijke planten; in kassen opgekweekte vaste planten en eenjarigen. Deze planten, die vlot worden opgekweekt, moeten bij de consument eerst wennen aan de buitenomstandigheden en tevens hard werken om snel te wortelen om het nodige water en de voedingstoffen op te nemen. En dat terwijl de dagen langer worden en de temperatuur hoger. Dit kost de plant veel energie; kortom; het tegenovergestelde van het najaar.

Bollen planten

Oktober is ook de perfecte tijd om bollen te gaan planten. De keuze is enorm. Variëren en combineren betekent een langere bloeiperiode. Bijvoorbeeld sneeuwklokjes voor bloei in januari, iris en krokus voor bloei in februari. Narcissen en blauwe druifjes bloeien in maart en tulpen in april en mei. Je kunt ze planten in de volle grond, maar ook in potten en bakken in combinatie met bijvoorbeeld winterviooltjes, heide, conifeertjes , besheestertjes, etc. Dahlia’s en knolbegonia’s moeten nu uit de grond. Laat ze drogen en bewaar ze daarna in turfmolm op een koele, donkere plaats.

Gazon

Het gras groeit voorlopig lekker door. Blijf het dus wel maaien, maar niet te kort. Het maaisel verteert niet echt meer, het is dus goed om het wel van het gazon te verwijderen. Dit kan prima tussen de struiken gegooid worden als mulchlaag. Je kunt het ook op de composthoop gooien. Heb je geen composthoop, dan kan je het altijd nog in de groencontainer gooien. Voor afgevallen blad gelden dezelfde opties. Een kalkgift is in deze tijd van het jaar aan te bevelen.

Composthoop

Het blad kan ook prima fijn gehakseld worden met de grasmaaier; het verteringsproces gaat dan een stuk sneller. Composteren is tegenwoordig hartstikke in. Hiervoor hebben we hulpmiddelen als compostvaten en composteringsversneller. Gooi niet zomaar alles op de composthoop, ga eerst na wat kan en wat niet kan. Lees hier meer over het maken van compost.

Snoeien

Snoeien in het najaar is vooral nuttig als bomen of heesters flink teruggezet moeten worden (kleiner gemaakt worden). Onderhoud zoals het verwijderen van dood hout is vooral nuttig na de winter. Bomen die makkelijk ‘bloeden’ kunnen nu ook gesnoeid worden. Denk aan esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en druif. Ook steenvruchtbomen zoals kers, pruim en perzik moeten nu, in verband met loodglansziekte, gesnoeid worden. Maak de tuin niet te netjes voor de winter. Alles wat niet weggehaald wordt zorgt voor extra bescherming van je planten en hun bodem. Dit is nuttig voor het bodemleven en de kleinere dieren. Vaak is hierin ook nog voedsel te vinden zoals zaaddozen. Vogels doen er hun voordeel mee.

Overige tips

  • Haal de laatste kuipplanten naar binnen
  • Maak de goten schoon, ze raken nu gauw verstopt door de bladeren
  • Hang vogelnestkastjes op en/of maak ze schoon
  • Haal het afgevallen blad uit de vijver en span een net over de vijver
  • Vaste planten kunnen gescheurd worden
  • Is de tuin niet helemaal naar je zin; verander het nu. Planten kunnen nu nog omgezet worden
  • Rozen kunnen nog prima geplant worden
  • Beplant bloembakken; het maakt de aanloop naar de winter een stuk fleuriger
  • Najaars toppers: Sierkalebassen, bolchrysanten en herfstasters
Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures