Hoe kies je de juiste parasol?

Hoe kies je de juiste parasol?

Wie had gedacht dat dit mooie weer zó lang zou aanhouden in Nederland? Wij in ieder geval niet! Als je nog geen parasol in je tuin had staan, zou het deze zomer een goed moment zijn om er toch een aan te schaffen. Verkoeling in de tuin is van harte welkom! Er zijn veel verschillende soorten parasols verkrijgbaar. En er is meer om in overweging te nemen dan alleen de kleur die past bij je comfy tuinset. Wij vertellen je waar je op kan letten bij de aanschaf van een parasol!

Parasolframe

De meest voorkomende parasolframes zijn gemaakt van aluminium of hout. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor-en nadelen. Geen van bovengenoemde materialen is beter dan de ander; dit hangt helemaal af van persoonlijke voorkeur en de omgeving waarin de parasols zal worden gebruikt.

  • Aluminium - Aluminium is het meest voorkomende materiaal dat als frame wordt gebruikt van parasols. Dit metaal is licht van gewicht, duurzaam, betaalbaar en stevig. Daarbij is aluminium bestand tegen corrosie en kan in alle weersomstandigheden buiten blijven staan.
  • Hout - Houten parasol-frames geven de parasol een chique, sfeervolle uitstraling. De meeste houten frames zijn behandeld, zodat ze beter bestand zijn tegen alle weertypen. Als je een houten frame mooi wilt houden, is het wel van belang dat je het frame zo nu en dan behandelt met een goede olie of beits.

Parasoldoek

  • Formaat - Het kiezen van het juiste formaat is belangrijk als de parasol een ruime hoeveelheid schaduw moet bieden. Moet de parasol boven de eettafel komen? Past het wel binnen de schutting? Meet alles goed op en voorkom dat je straks met een te grote of te kleine parasol zit. Het doek van een standaard terrasparasol is gemiddeld 2,5 meter breed.
  • Materiaal - Het doek van een parasol kan van een aantal materialen gemaakt zijn. Als je wilt dat de parasol uv-straling filtert, kun je de volgende opties in overweging nemen. Acryl is erg flexibel en heeft een vuil- en waterafstotende behandeling. Sunbrella is een speciaal soort acryl met een zeer hoge uv-bestendigheid en beschikt over goede ademende eigenschappen. Textileen is sterk en kleurecht. Het zonlicht wordt gefilterd, waardoor het onder de parasol niet volledig donker is. Wil je helemaal niet blootgesteld worden aan uv-straling onder de parasol? Ga dan voor een Olefin parasoldoek! Deze zijn bijzonder sterk: het houdt 96% van de uv-straling tegen. Daarbij droogt de stof snel.

Parasolvoet

  • Gewicht - Sommige parasols worden geleverd met een parasolbasis of –voet. Dat is handig wanneer een parasol veel wind vangt; je wilt immers voorkomen dat de parasol wegwaait. Parasols met een diameter kleiner dan 2,5 meter hebben een parasolvoet nodig van ongeveer 23 kilo. Parasols die groter zijn hebben een voet van 35 kilo of meer nodig.
  • Kantelen - Wanneer je op je favoriete plekje in de tuin wilt zitten of je aan de eettafel wilt schuiven, moet de parasol precies op de goede plek voor de zon komen te staan. De zon beweegt de hele dag door, dus is het wel zo handig als de parasol kan meedraaien. Met een parasol die zo groot is dat hij praktisch de hele tuin bedekt, wordt de optie om te kantelen vrijwel overbodig.
  • Zweven - Het leuke van de hedendaagse parasols is de enorme keuze in kleuren, maten, vormen en hangmethoden. Zo heb je vierkante, ronde of 6- en 8-hoekige parasols. Boven een eettafel kan een zweefparasol ideaal zijn; anders staat de voet in de weg. Dit is puur gericht op smaak en natuurlijk op wat er in jouw tuin past.
  • Onderhoud - Aan het einde van het seizoen kan de parasol weer opgeborgen worden. Een parasol behoudt zijn kwaliteit door het met regelmaat schoon te maken. Stof en vuil kunnen met een droge doek of zachte borstel worden verwijderd. Is het vuil in het doek getrokken? Maak dit dan schoon met water en groene zeep. Laat indien nodig de parasol helemaal drogen. Doe vervolgens een beschermhoes om de parasol, om deze in optimale conditie te behouden. Sla de parasol ten slotte op een droge plek op, bijvoorbeeld in de schuur of op zolder.

Bij tuincentrum Eurofleur hebben wij een ruim aanbod van allerlei verschillende soorten parasols. Kom eens een kijkje nemen in één van onze winkels. Fijne zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Vacatures