Blog: de rotan-trend

Tags:
Blog: de rotan-trend

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de rotan-trend. Woonwinkels en wooninspiratiebladen staan er vol mee. Rotan meubels of accessoires geven een natuurlijke, ontspannen uitstraling aan je huis of tuin en zijn gemakkelijk te combineren in je interieur. Het geeft die tropische uitstraling die iedereen verlangt. Maar wat is rotan nou eigenlijk? Wij vertellen het!

Wat is rotan?

Rotan is een harde soort liaan die groeit in tropische regenwouden. Aan die tropische uitstraling is dus niets gelogen. Het is een materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm (Calamus rotang). Veruit de meeste rotansoorten zijn klimplanten, maar er zijn heel wat verschillende soorten rotan. Ze komen vooral voor in Maleisië, Zuid-China, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji. Enkele soorten groeien in Midden-Afrika.

De dikte van de rotanstengel varieert van 3 millimeter tot bijna 10 centimeter. De lengte varieert in volgroeide vorm van 10 centimeter tot wel 200 centimeter!

Rotan interieur

Rotan, riet of bamboe?

Rotan is erg mooi en natuurlijk materiaal waar meubels, fietsmanden, fruitschalen en nog veel meer van gemaakt kan worden. Vaak wordt rotan door de war gehaald met riet of bamboe; het lijkt immers behoorlijk op elkaar. Toch is het niet hetzelfde.

Riet is een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubelen of plantenbakken van te maken. Daar is het materiaal niet sterk genoeg voor. De formulering ‘rieten stoel’ klopt dus eigenlijk niet, maar wordt wel veel gebruikt.

Bamboe is een grassoort. Bamboestengels bestaan uit parallelle vezelbundels; deze zijn van binnen hol en hebben een harde buitenkant. In de bouw wordt bamboe vooral gebruikt ter vervanging van hout. Ook zie je bamboe veel terugkomen in interieurproducten en steeds meer binnen de textielindustrie.

Hoe onderhoud je rotan?

Heb jij rotan meubelen of accessoires in de tuin staan? Rotan kan best tegen een regenbuitje; de oorsprong ligt immers in de tropische regenwouden. Let er alleen op dat je rotan meubelen niet te lang in de nattigheid laat staan. Dek je rotan tuinmeubelen zomers af voor de zon, zo voorkom je dat het materiaal te droog wordt. Verplaats ze in de winter het liefst naar binnen.

Staan je rotan meubelen binnen in je huis? Dan hebben we nog een aantal tips. Zoals we al aangaven is te droge lucht ook niet goed. Maak je meubelen daarom af en toe een beetje vochtig met een plantenspuit. Als je je rotan meubelen wil schoonmaken, kan je dit prima doen met een lauw, groen sopje en een zachte borstel. Voeg eventueel wat zout toe zodat de meubelen minder snel uitdrogen.

 

Zo kun je zo lang mogelijk van jouw prachtige rotan exemplaren genieten!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures