Hoe verzorg ik mijn planten met warme temperaturen?

Hoe verzorg ik mijn planten met warme temperaturen?

Niet alleen mensen en dieren hebben het zwaarder met de temperaturen van afgelopen week. Ook je planten en bloemen hebben het zwaar. Het is dus belangrijk dat je ze juist nu de aandacht geeft die ze nodig hebben. Wil jij weten hoe je je planten het beste kunt verzorgen? Lees dan snel verder!

Water geven in de tuin

Je planten hebben meer water nodig dan normaal, maar geef je planten geen water als ze in de volle zon staan. Bij voorkeur geef je water in de vroege ochtend of later op de avond. Waarom? Als je je planten water geeft wanneer ze in de volle zon staan, zal het water snel verdampen en wordt het niet goed opgenomen door de grond. Geef je planten aardig wat water en geef het dan voornamelijk bij de wortels, daar wordt het water het beste opgenomen. Pas op met nieuwe aanplant, de wortels zijn nog jong en krijgen dus al snel te veel water. Als ze te nat zijn kunnen de wortels gaan rotten!

Potplanten

Planten die buiten in een pot staan, hebben het nog wat zwaarder. Ze hebben snel de kans om uit te drogen. Er zijn drie manieren om uitdroging te voorkomen. Je kunt een schaal onder de pot plaatsen. Wanneer je de plant water geeft zal het water niet gelijk weglopen. Let wel op dat je de schaal weer weghaalt als het gaat regenen, anders zou de plant kunnen verdrinken. Wordt het lastig om een schaal onder de pot te plaatsen? Zorg dan wel dat de plant in de schaduw staat. Dit kun je doen door ze onder een afdak of parasol te plaatsen.

Wil je je plant nog in een pot zetten? Zorg dan eerst dat je hydrokorrels op de bodem legt. De korrels nemen overtollig water op. Zo kan de plant bij te veel water niet verdrinken en bij te weinig water kan de plant water opnemen uit de korrels!

Jonge planten

Nieuwe planten hebben het zwaarder dan planten die al jaren in de grond staan. Zorg ervoor dat je deze planten nét wat meer aandacht geeft. Wat betekent: geef ze regelmatig water. Omdat hun wortels nog klein zijn kunnen ze het water minder goed opnemen en daarom hebben ze regelmatig water nodig. Indien het mogelijk is, adviseren we ook om ze wat meer in de schaduw te plaatsen.

Gazon onderhouden

Na al die regen is je gazon waarschijnlijk mooi groen en heel snel gegroeid. Om die mooie groene kleur te behouden, is het noodzakelijk om het gras niet te kort te maaien. Een kort gazonnetje zorgt ervoor dat de zon gemakkelijk bij de grond kan en dat het sneller uitdroogt. Wil je het wel graag maaien? Laat het maaisel dan tijdelijk liggen. Dit zorgt voor een extra laagje waardoor het water minder snel verdampt en het geeft ook wat schaduw aan het gras.

Geniet van je tuin

Denk aan jezelf! Met het warme weer moet je natuurlijk niet te druk zijn in de tuin. Dus zorg er ’s ochtends voor dat je planten bewaterd zijn en wat extra schaduw hebben. Pak daarna een lekkere (ijs)koffie erbij en geniet van je tuin, die er door deze tips perfect bij staat!