Snoei niet in de volle zon! Maar wanneer dan wel?

Snoei niet in de volle zon! Maar wanneer dan wel?

Wist jij dat je je planten en bomen niet moet snoeien in de volle zon? Het snoeien kan op dat moment zogenaamde snoeiwonden veroorzaken. Een snoeiwond ontstaat door het verkeerd knippen van een tak. Er komt dan vocht vrij op de plek van de wond. De plant of boom is op dat moment extra vatbaar voor schimmels en bacteriën. Toch is snoeien in de zomer wel beter dan snoeien in de winter. In dit artikel gaan we je precies vertellen wanneer je het beste kunt snoeien tijdens de zomermaanden!

Waarom snoeien in de zomer?

Planten zijn in de zomer in hun kracht! Dat betekent dat als er een snoeiwond ontstaat, dat deze ook sneller herstelt. Doordat de planten snel herstellen, maken ze ook nieuwe scheuten aan. Ze gaan dus gezonder en sterker de winter in. Dat maakt de kans groter dat je planten de winter goed doorkomen.

Wat moet ik snoeien in juli?

In de maand juli zijn er standaard een aantal planten en bomen aan de beurt om gesnoeid te worden. Heb jij bijvoorbeeld een blauwe regen in de tuin staan? Knip deze dan op vijf ogen/bloemknoppen terug.

Deze planten kunnen ook wel een snoeibeurt gebruiken:

  • Ridderspoor (Delphinium)
  • Vrouwenmantel (Alchemilla)
  • Ooievaarsbeksoorten (Geranium)
  • Klokjesbloem (Campanula)
  • Korenbloem (Centaurea

Wil je graag een tweede bloei deze zomer? Zorg dan dat je deze planten vroeg in juli snoeit!

Er zijn ook een aantal bomen die je in de zomer zou kunnen snoeien. Wil je dit niet in de zomer doen? Dan kun je dit het beste in de herfst oppakken. De bomen die je kunt snoeien zijn:

  • Berk (Betula)
  • Esdoorn (Acer)
  • Notenbomen; walnootboom (Juglans regia) en hazelaar (Corylus avellana)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)

Wanneer moet ik snoeien?

Oké, je weet nu wat je kunt snoeien in de zomer. Het moment van snoeien is ook belangrijk. Zoals we in de intro al zeiden; vooral niet in de volle zon. De snoeiwonden die veroorzaakt worden zorgen ervoor dat het vocht van de plant of boom snel verdampt, wat betekent dat hij uitdroogt. Je kunt dus het beste een moment uitkiezen waarop het bewolkt is of later op de avond. Ben je aan het snoeien en gaat de zon toch ineens volop schijnen? Geef je planten en bomen dan wat extra aandacht. Geef ze regelmatig en wat meer water om de schade te beperken.