Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen

Bloembollen planten, hoe pak je dat eigenlijk het beste aan? Lees hier alles over voorjaarsbollen: de juiste periode, diepte, technieken en gereedschap voor het planten van bloembollen. Het begin van de lente na een lange koude, in Nederland toch vaak ook natte periode, wanneer alle gekleurde bloembollen uit de grond schieten. Uit het niets ontdek je overal de kleurexplosies aan tulpen, narcissen, krokussen en ga zo maar door. Om hiervan te genieten, moet er natuurlijk eerst geplant worden en om in het voorjaar te genieten van prachtige bloemen ga je immers al in de herfst aan de slag. Binnen dit assortiment voorjaarsbollen op pot komen we bekende producten tegen zoals: hyacinten (Hyacinthus), narcissen (Narcissus) en blauwe druifjes (Muscari). 

Tuinplanten

Wanneer voorjaarsbollen planten?

  • Zoals we net al een beetje verklapt hebben: moeten bloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen in in de herfst worden geplant. Het is namelijk zo dat voorjaarsbloembollen een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen.
  • Koop je de bollen? Dan kun je deze het beste zo snel mogelijk planten na aankoop: doe dit in ieder geval voor half december.
  • Zet nooit bollen in de grond tijdens een heel natte periode of tijdens vorst, dan ontstaat verrotting- of bevriezinggevaar.

De volgende stap: hoe plant je bloembollen?

  • Ga als eerst op zoek naar een mooie plaats in de tuin. Denk aan bijvoorbeeld een border, maat ook aan balkonbakken, potten of een plekje in het gazon.
  • Veel voorjaarsbloeiende bloembollen willen in de volle of gedeeltelijke zon groeien. Bekijk daarom eerst goed de plantinstructies op de bollenverpakking.
  • Maak vervolgens de keuze om de bloembollen op een individuele plek te planten of in groepjes bij elkaar.
  • Open de grond een beetje en ga vervolgens aan de slag om het onkruid te verwijderen.
  • Plaats de bollen nu voorzichtig in de grond met de puntige kant boven.
  • Bedek de bollen vervolgens met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.

Hoe diep plant je voorjaarsbollen?

Twijfel je hoe diep je de bol moet planten, kijk dan naar de grootte van de bol.

  • Grote bollen, 5 cm en groter, worden vaak 15 cm diep geplant.
  • Kleinere bollen, vaak van zo’n 2,5 cm, plant je 7 tot 10 cm diep.
  • Zet grote bollen zo’n 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm.
  • Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog boven de grond.

zomerbollen

Gereedschap om bollen te planten

Je kunt uiteraard aan de slag gaan met een schepte, maar er zijn ook genoeg tuingereedschappen speciaal gemaakt voor het planten van bollen. Denk maar eens aan een bollenplanter. Met dit handige tuingereedschap graaf je niet alleen gemakkelijk een gat, ook kun je precies aflezen hoe diep je de bol plaatst. De speciale handgreep zorgt ervoor dat de aarde daarna gemakkelijk weer loslaat.

Buitenshuis

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Vacatures