5 alternatieven voor jouw kale Buxus!

5 alternatieven voor jouw kale Buxus!

Heb jij ook kaalgevreten Buxussen in je tuin staan? Je hebt dan twee opties. Allereerst kun je je best doen om de Buxus weer tot leven te wekken. Dit kost tijd en geduld en de kans dat de Buxusmot volgend jaar jouw Buxus weer te grazen neemt is groot. Je kan hem ook vervangen voor een andere plant. In dit blog vertellen we je welke planten dit zijn!

Japanse Hulst

De Japanse Hulst komt het dichtste in de buurt van de Buxus. Hij heeft dezelfde kleine, afgeronde bladeren en blijft in de winter ook lekker groen.

De Japanse Hulst is in twee verschillende soorten verkrijgbaar. Je hebt de ‘Luxus Globe’, deze lijkt het meeste op de Buxus. Hij is net zo compact als de Buxus en vaak al verkrijgbaar als bol. De perfecte oplossing voor goede beschutting. Daarnaast is er ook de ‘Luxus Hedge’, dit is een lossere variant. Deze is wat wilder van vorm.

Liguster

De Liguster is al een populaire haagsoort. Het is een makkelijke en sterke plant en hij groeit snel op elk type grond. De bladeren van de Liguster zijn wat puntiger en groter dan de Buxus, maar qua dichtheid zitten ze op hetzelfde niveau. De Liguster kan zijn blad verliezen tijdens strenge winters, maar zal in het voorjaar altijd weer uitschieten. Hij krijgt dan ook kleine, witte bloemen.

De Liguster heb je ook in verschillende vormen. Wil je een echte groene haag? Dan kan je het beste kiezen voor de Liguster Ovalifolium (wordt tot 250 cm hoog) of de Liguster Atrovirens (wordt tot 400 cm hoog). Naast deze groene varianten, is er ook een variant met een gele rand om de bladeren. Dit is de Liguster Aureum. Deze wordt tot 250 cm hoog.

Taxus Baccata

De Taxus is een coniferensoort en is ook een populaire wintergroene haagsoort. Als we de Taxus vergelijken met de buxus dan lijken ze niet echt op elkaar. De Taxus heeft bijvoorbeeld naalden in plaats van bladeren.

Wil je een onderhoudsvriendelijke haag? Dan is de Taxus misschien niet de beste optie. Direct na de aanplant en in de eerste jaren heeft de Taxus aardig wat water nodig, maar hij mag niet in een te natte bodem staan. Een voordeel van de Taxus is dat hij in elke vorm te snoeien is, denk aan een kegel of bol. Daarnaast heeft hij dezelfde dichtheid als de buxus.

Struikkamperfoelie

De Struikkamperfoelie is een snelle groeier, voornamelijk in de breedte. Wat de Struikkamperfoelie gemeen heeft met de buxus is zijn wintergroene, kleine en glimmende blad. Er zijn verschillende soorten van de Struikkamperfoelie en dan gaat het vooral om het verschil in hoogte. De ‘Lonicera nitida Maigrun’ wordt bijvoorbeeld maar 50 cm hoog.

Kardinaalsmuts

Een ander alternatief voor de Buxus is de Kardinaalsmuts of Euonymus. De bladhoudende soorten zijn prima te gebruiken voor een haagje tot 50 cm hoog. Vooral de ‘Euonymus Green Spire’ met zijn groene, glimmende blaadjes is geschikt voor zowel een zonnige als een schaduwrijke plek. De bontbladige soorten ‘Marieke’ en ‘Kathy’ zijn ook geschikt als haag, maar deze willen wel lekker in het zonnetje staan.

Al deze haagsoorten vind je bij Eurofleur. Kom naar onze winkel in Leusden en maak van jouw kale haag een groene haag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
tuinplanten
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Vacatures