Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Onderhoudsvriendelijke tuinplanten: siergrassen

Onderhoudsvriendelijke tuinplanten: siergrassen

Wil jij een onderhoudsvriendelijke en groene tuin? Dan kunnen siergrassen de perfecte oplossing zijn. De siergrassen passen in een strakke, maar ook juist een wilde tuin. Het enige wat ze vragen is een zonnige plek en goed doorlatende grond, verder kun je ze overal bij en tussen zetten. Benieuwd wat siergrassen voor jouw tuin kunnen doen en hoe je ze (een klein beetje) verzorgt? Je vindt het in dit blog!

Wanneer siergrassen planten?

Siergrassen kun je het hele jaar door planten, behalve als de grond bevroren is. Zorg met het planten dat de grassen diep in de grond geplant worden. Ze hebben een diep wortelgestel en daarom kunnen ze ook goed overleven tijdens droge perioden.

Hoe plant je siergrassen in de grond?

  1. Graaf een kuil die twee keer zo diep is als de wortelkluit van de plant.
  2. Haal de plant uit de pot en haal de wortels voorzichtig los van de overige grond.
  3. Zet de plant in de kuil (zorg dat de grond voorzien is van een grote hoeveelheid compost).
  4. Dek de kuil af met aarde en giet er vervolgens nog water bij.
  5. Net zoals bij alle nieuwe planten, hebben ook deze grassen in het begin regelmatig water nodig.

Kunnen siergrassen ook in een pot of border?

Ja, dat kan zeker. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Siergrassen hebben ruimte nodig om te groeien. Je hebt ook grote en kleinere soorten. Let dus goed op welk soort je aanschaft. Wij adviseren de Festuca en Carex, dit zijn blad houdende grassen en blijven dus het hele jaar groen!

Wil je meer weten over winterharde en wintergroene siergrassen in een pot of border? Lees dit artikel eens!

Onderhouden van siergras

Siergrassen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en op twee soorten na woekeren ze niet. Toch zal je ze een paar keer per jaar wat aandacht moeten geven. Hieronder hebben we een to-do lijstje voor je gemaakt.

  • Knip de plant terug in maart, net voordat de groei begint. Knip de grassen terug tot 10 cm. De planten behouden dan de isolatie tegen vorst en wind. Er blijft ook geen regen in de afgeknipte stengels staan.
  • Geef je siergrassen ook mest. Het beste is om dit twee keer te doen in de periode maart tot augustus. Dit zorgt voor een krachtige groei, ook in de winter. Probeer eens de Siergras & Bamboe mest van ECOstyle!
  • Heb je een wintergroene variant? Deze knip je niet af. Het kan zijn dat deze grassen er na een paar jaar verwilderd uitzien en dat je ze toch wilt bijwerken. Knip de bladeren dan op het moment dat ze ook nieuwe bladeren aanmaken. Dit is ongeveer in april of mei!

Wil jij meer dan alleen siergrassen in je tuin? Met deze planten en struiken maak jij een ultieme kusttuin!