Verzorgingstips: zo verzorg je je planten in de herfst!

Verzorgingstips: zo verzorg je je planten in de herfst!

Dat de herfst is begonnen, kun je al goed merken. Er is veel regen gevallen en buiten is de temperatuur flink aan het zakken. Dit heeft invloed op de bloemen en planten. Ondanks dat de temperatuur binnenshuis niet zo veel daalt, heeft de herfst ook invloed op kamerplanten. Wij geven je tips waarmee je ervoor zorgt dat je je kamerplanten de juiste verzorging geeft.

Water geven

Als je denkt aan het verzorgen van planten, denk je waarschijnlijk als eerste aan water geven. Een kamerplant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Bij de ene plant is dat meer dan bij de andere plant. In de herfst gaat de plant in ruststand en hebben ze minder water nodig. Je kunt je plant gerust voor de helft minder water geven. De grond kan beter te droog, dan te nat zijn. Je kunt merken wanneer een plant te veel water krijgt. De meeste planten krijgen dan donkere vlekken op de bladeren. Ook kun je je vinger een stukje in de aarde steken. Is de aarde vochtig? Dan heeft jouw plant nog geen water nodig.

Verwarming

In de herfst wordt de verwarming weer aangezet. Dit kan invloed hebben op kamerplanten. Een verwarming maakt de lucht in huis droger. Planten vinden dat niet zo lekker en kunnen daardoor op den duur bruine randen rondom de bladeren krijgen. De beste oplossing is om planten met een plantenspuit te besproeien. Zo wordt de grond niet te nat, maar blijft de plant wel vochtig. Besproei de plant ongeveer twee keer per week met water.

Planten worden vaak op een vensterbank gezet en onder een vensterbank zit vaak een radiator. Zet in de herfst je planten daarom liever op een andere plek. Dit geldt ook voor planten die dicht bij een kachel of openhaard staan.

Plantenvoeding

Omdat planten in de herfst in ruststand gaan, groeien ze deze periode niet. Ze hebben daarom ook geen extra plantenvoeding nodig. Dit kan tijdens de ruststand de wortels beschadigen. De groeifase van kamerplanten begint weer in het voorjaar. Dan heeft de plant juist weer plantenvoeding nodig.

Wil je meer weten over de verzorging van je kamerplanten in de herfst? Kom langs in ons tuincentrum en vraag een van onze medewerkers om advies.