Tuintips voor de wintertuin

Tuintips voor de wintertuin

Volgende week gaat dan echt de wintertijd in! De dagen worden korter en donkerder en de temperaturen gaan weer dalen. Wat is er dan het belangrijkste in de tuin om deze optimaal te onderhouden? Wij delen vandaag tips voor de wintertuin, zodat je deze goed de winter door kunt helpen! Dan zijn we allemaal op tijd voorbereid op de koudere dagen en kan de winter beginnen! 

Maak de tuin op tijd winterklaar

Het belangrijkste is voornamelijk een goede voorbereiding. Vóór de koude dagen heb je dan de belangrijke voorbereidingen al getroffen, zodat het gazon, de bodem en de planten het seizoen prima door komen. We beginnen met de bodem:

  • Spit de aarde goed los, zodat de bodem in de winter niet dicht gaat zitten. Als extra kun je compost strooien, om de grond van extra voedingsstoffen te voorzien.
  • Gevallen bladeren hoef je zeker niet de tuin uit te harken, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De bladeren zorgen voor een warme deken voor de vaste planten en voorkomen hiermee uitdroging van de bodem. Het eikenblad is hier echter wel een uitzondering op, dus deze kun je wel de tuin uit harken.

Bereid het gazon voor op de winter

Ook het gazon heeft wat voorbereiding nodig, voordat de winter begint. 

  • Laat bladeren niet op het gazon liggen, dat veroorzaakt vaak gele plekken doordat het gras minder licht krijgt. 
  • Mocht het gaan sneeuwen, dan kun je dit laten liggen. Dit kan gelukkig geen kwaad!
  • Is het gras bevroren? Probeer er dan niet over heen te lopen, om bruine plekken te voorkomen.

Tuintips tuin winterklaar makenTips voor kuipplanten in de winter

  • Mediterrane en exotische planten overwinteren het beste in een schuur, garage, of een andere onverwarmde kamer.
  • Potplanten hebben baat bij een beschutte plek, dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld tegen het huis aan, of onder de veranda. 
  • Je kunt planten eventueel beschermen door ze te bedekken met een laagje stro.
  • Er zijn speciale plantenhoezen verkrijgbaar, waarmee je planten kunt beschermen tegen vorst en wind. Dit soort thermo-plantenhoezen is ideaal voor palmen, vijgenbomen, olijfbomen en andere kuipplanten. 
  • Ook isolatiemateriaal zoals een jute zak, noppenfolie, of vliesdoek kan rondom potten gewikkeld worden. De plantenkluit blijft dan een stuk warmer en de pot blijft beschermd tegen vorstschade. 

Tips voor het winterklaar maken van de tuin

Er is nog een aantal aandachtspunten om jouw tuin volledig gereed te maken.

  • Sluit buitenkranen op tijd af, zodat deze niet bevriezen. IJs zet immers uit en dat is niet bevorderlijk in de leiding!
  • Zolang het niet vriest, kun je voorjaarsbollen tot en met december planten.
  • Maak vogelhuisjes op tijd schoon, zodat de vogels hier tijdens koude nachten kunnen overnachten. Denk ook op tijd aan vogelvoer, zodat de vogeltjes ook de winter door komen. 
  • Giet zinken gieters leeg, zodat deze niet beschadigen bij vorst.
  • Haal terracotta potten naar binnen, of bescherm deze door ze aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie. 

Tuintips wintertuin vogels

Meer tuintips voor de wintertuin?

Er is een hoop te doen om de tuin op tijd klaar te maken voor de winter, maar uiteraard is dit volledig afhankelijk van het soort tuin en de verschillende planten. Vraag ons daarom gerust om advies, zodat we met je mee kunnen denken en we je kunnen voorzien van tips op maat voor een mooie wintertuin! 

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
tuinplanten
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Vacatures