Waarom een kerstboom met Kerst?

Waarom een kerstboom met Kerst?

Hoezo hebben we een kerstboom met Kerst?

Na Sinterklaas gaan we met z'n allen aan de slag om de kerstsfeer in huis te halen. Het is volkomen normaal om een kerstboom of kunstkerstboom in huis te halen, maar waarom halen we eigenlijk een kerstboom in huis? Is het omdat het zo gezellig staat rond Kerst of heeft het een andere betekenis? Eurofleur zocht het voor je uit.

- Het is een traditie -

Het is ontstaan in de 13e eeuw

Waarom een kerstboom met Kerst? Dat is ontstaan in de 13e eeuw waar een Frankische tekst werd geschreven over een groene boom vol met brandende kaarsen. In de koude wintermaanden zou deze boom dan centraal staan voor warmte en gezelligheid. Vervolgens in de late Middeleeuwen zijn er enkele inwoners van Frankrijk die een boom versierde met kerstdecoratie, appels, koek, suikergoed en andere kerstversiering die op dat moment beschikbaar was. Rond de 19e eeuw is dit over gaan waaien naar andere West-Europese landen.

Waarom een kerstboom met Kerst?

De kerstboom: Christelijke betekenis

We kunnen de kerstbomen tegenwoordig niet meer wegdenken uit Christelijke kerken, máár wist je dat dat vroeger heel anders was? Met name de Rooms-Katholieke kerst heeft een lange tijd een hekel gehad aan kerstbomen. Waarom zou je denken? Dat komt omdat de spar helemaal niets te maken heeft met het kerstfeest. Momenteel staat de kerstboom symbool voor ''Het Licht'' in deze kerken.

Kunstkerstbomen