Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Tips: zo komt jouw huisdier oud en nieuw door!

Tips: zo komt jouw huisdier oud en nieuw door!

Voor de meeste mensen is oud en nieuw een knalfuif! Helaas is het voor onze viervoeters niet altijd een feestje. Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet waarmee je ervoor zorgt dat jouw huisdier ook een prettige jaarwisseling heeft.

Verspreid voeren

Dieren worden snel getriggerd door voer. Het is niet voor niets dat je honden kunstjes kunt leren door ze te belonen met brokjes. Als je de maaltijd van je huisdier op oudejaarsdag uitstelt, kun je ervoor zorgen dat hij minder bang is. Dat komt omdat je huisdier honger heeft en zijn focus verschuift van de harde geluiden naar het eten. Je gaat je viervoeter natuurlijk niet laten verhongeren, maar geef in plaats van één keer de hele maaltijd, verschillende kleine porties.

Maak je niet te druk

De meeste huisdieren reflecteren het gedrag van hun baasje. Zodra je een knal hoort, moet je daarom juist niet kijken of je huisdier daarvan schrikt. Je kunt beter doen alsof er niets aan de hand is. Hierdoor zal je huisdier denken dat het normaal is en er minder angstig voor zijn.

Langer uitlaten

Als je je hond langer uitlaat, is hij ’s avonds moe en zal daardoor rustiger zijn. Ga lekker met hem ravotten in het bos bijvoorbeeld. Daarnaast is het geen goed idee om ’s avonds laat je hond nog uit te laten, omdat er dan al veel vuurwerk wordt afgestoken. Tip: houd op oudejaarsdag sowieso je huisdier aan de lijn i.v.m. vuurwerk.

Doek over de kooi

Heb je vogels in huis? Hang dan een doek over de kooi. De vogels kunnen dan niets zien en hier worden ze rustiger van.

Logeren

Een goede optie is om je huisdier te laten logeren in een rustige omgeving. Denk aan een plek op het platteland of in de bossen. Het is mooi als je daar toevallig een familielid of kennis hebt, maar je kunt ook eens googelen op een dierenhotel of -pension.

Verminder prikkels

Als je huisdier schrikt van de felle flitsen van het vuurwerk, doe dan de gordijnen dicht of zorg voor andere verduistering. Aan de knallen is helaas minder te doen. Als je een kamer in huis hebt waar je geluiden minder goed hoort, kun je daar een knus plekje maken voor je huisdier. Zet eventueel muziek aan om de knallen enigszins te dempen.

Medicatie

Als bovenstaande tips niet voldoende helpen, kun je ook medicatie gebruiken. Dit zijn vaak slaapmiddelen waardoor je huisdier kalm wordt of gaat slapen. Van sommige medicatie lijkt je huisdier misschien kalm te worden, maar gaat zijn hartslag erg omhoog. Raadpleeg daarom van te voren altijd de dierenarts voordat je je huisdier iets geeft.

Wij hopen dat je met deze tips aan de slag kunt en je je huisdier een fijne jaarwisseling kunt bezorgen. Na de jaarwisseling verdient je huisdier wel een beloning. Kom eens langs op onze dierenafdeling in ons tuincentrum. Hier hebben we allerlei speeltjes en snoepjes voor huisdieren.