Zelf aan de slag met hydroponie!

Zelf aan de slag met hydroponie!

Ken je deze plantentrend al? Hydroponie is het op water zetten van planten. Vaak worden deze planten in een transparante vaas gezet, zodat je de wortelstructuur mooi kunt zien. In dit blog leggen we uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met hydroponie.

Planten op water

Als je wel eens zelf planten hebt gestekt, dan is dit een eitje voor je. Het is namelijk hetzelfde principe. De meeste stekjes zet je namelijk eerst op water, zodat ze kunnen wortelen. Als het stekje voldoende wortels heeft ontwikkeld, zet je het stekje in de grond. Met hydroponie doe je dat dus niet! Je laat de plant verder groeien in het water. Hierdoor breidt ook het wortelstelsel uit, wat gaaf is om te zien!

Geschikte planten

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Deze planten kun je gebruiken:

  • Philodendron
  • Monstera
  • Lepelplant
  • Vioolbladplant
  • Begonia
  • Klimop
  • Geranium
  • Graslelie
  • Hedera

Aan de slag met hydroponie

Voor hydroponie heb je een vaas, een van bovenstaande planten, plantenvoeding en water nodig. Je kunt een plant kopen of zelf een stekje nemen. Haal de plant uit het bakje waarin deze wordt gekocht of uit de pot als je een eigen plant gebruikt. Schudt voorzichtig de aarde van plant af. De resten grond kun je met water voorzichtig wegspoelen.

Vul de vaas met water en voeg hier een klein scheutje plantenvoeding aan toe. Normaal gesproken haalt de plant de voedingsstoffen uit de bodem. Kraanwater bevat te weinig voedingsstoffen en moet daarom aangevuld worden met plantenvoeding.

Zet de plant met schoongespoelde wortels in de vaas. Let er op dat enkel de wortels van de plant onder water staan en niet de bladeren. Ook raden we aan om een vaas te gebruiken met een smallere bovenkant. Zo kan de plant steun vinden aan de randen en voorkom je dat de plant gaan hangen.

Hydroponie is erg geschikt voor degene zonder groene vingers. Je hoeft het water van de plant namelijk maar eens in de 3 weken te verversen. Soms kan de plant zelf nog langer in hetzelfde water staan. Houd dit goed in de gaten! Wanneer het water troebel wordt, is het toe aan vervanging. Voeg elke keer als je het water ververst een klein scheutje plantenvoeding toe.

Wil je meer weten over hydroponie? De medewerkers in ons tuincentrum in Leusden vertellen je graag meer over deze coole trend en laten je de geschikte planten zien!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures