Deze planten trekken vlinders aan!

Iedereen wordt vrolijk van vlinders. Hoe leuk is het om in je eigen tuin te genieten van deze kleurrijke insecten? Naast dat het leuk is om naar te kijken, help je de vlinder ook. De laatste jaren zijn is aantal vlinders enorm gedaald. Met deze 5 vlindermagneten kun jij je tuin tot een fijn vlinderplekje maken!

1.Vlinderstruik

vlinderstruik-buddleja-vlinder

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit van juli tot oktober. Jij en de vlinders hebben hier dus de hele zomer plezier van. Vlinderstruiken zijn er in verschillende kleuren en kunnen van een halve meter tot wel vier meter hoog worden. Hij is dus voor zowel een kleine als grote tuin geschikt. De vlinderstruik vindt het fijn om in de volle zon te staan. Net als vlinders houdt deze struik van warmte. Ook in de winter is de struik groen als je deze op het juiste moment snoeit; eind februari/begin maart.

2.Lavendel

lavendel-veld

Lavendel is een van de meest geliefde planten. Ze ruiken heerlijk en zien er kleurrijk uit in de tuin. Vlinders worden aangetrokken door de geur van de lavendel. Naast dat ze goed zijn voor vlinders, scheidt de lavendel ook stoffen uit waar bladluizen een hekel aan hebben. Een win-win situatie wat ons betreft! De lavendel staat het liefste op een warme plek en moet in april gesnoeid worden. Je mag hem terugsnoeien tot 20 centimeter boven de grond.

3.Duizendblad

duizendblad-achillea

Deze plant vind je ook veel in de bermen langs de weg of waterkant. Het duizendblad (Achillea) is over het algemeen een insectenmagneet. Hoe warmer het is, hoe meer insecten er worden aangetrokken. Onderweg zie je vaak de witte variant staan, maar deze plant is in 6 verschillende kleuren beschikbaar. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, vooral in de zomer, want ze kunnen prima een poosje in de droge grond staan.

4.Dropplant

dropplant-paars

De dropplant (Agastache urticifolia) is een geurende plant. Zoals de naam al zegt heeft zijn geur iets weg van drop. Dus de dropliefhebbers onder ons kunnen met deze plant hun geluk niet op! Ook vlinders zijn weg van deze dropgeur! Deze violetblauwe, langwerpige bloem bloeit van juni t/m augustus, maar is ook na de bloei mooi. Ook deze plant vindt het heerlijk in de volle zon te staan, dus een tuin op het zuiden is hier wel gewenst.

5.Zonnebloemen

zonnebloemen-veld

Iedereen kent de zonnebloem. De zonnebloem staat vrolijk in je tuin. Dit is een eenjarige plant dus zul je elk jaar opnieuw moeten inzaaien. April is de maand om te zaaien. Je kunt dan in juli de eerste bloemen verwachten. Ze bloeien dan door tot het moment van de eerste nachtvorst. De gele kleur van de zonnebloem trekt bijen en vlinders aan. Let op; zonnebloemen kunnen tot wel 2,5 meter hoog worden!

Vlinder voortplanting

vlinder-waardplant-pinksterbloem

Wil jij de vlinder helpen voortplanten? De vrouwtjes vlinder legt haar eitjes maar in een aantal planten. Deze planten heten ook wel waardplanten. Deze planten zorgen niet voor een mooie vlindertuin, maar helpen wel de vlinderpopulatie te vergroten. Deze planten zijn perfect voor de vlinder voortplanting:

  • Klimop
  • Hulst
  • Wegedoorn
  • Klaver
  • Pinksterbloem
  • Damastbloem
  • Brandnetel

Wil jij je tuin vlindervriendelijk maken? In ons tuincentrum hebben we de juiste planten voor je klaarstaan! Kom jij ons een bezoekje brengen?