4 tips om onkruid op natuurlijke wijze te bestrijden!

 

Eigenlijk is (bijna) niemand blij met onkruid. Het groeit overal: tussen tegels en grind, in het gras en tussen je mooie bloemen en planten. Er zijn heel veel chemische middeltjes om onkruid te verdelgen, maar deze tasten vaak ook andere organismen aan. Dat kan ook anders! We vertellen je met welke natuurlijke producten en manieren je onkruid ook kunt bestrijden.

 

1. Kokend water

Kokend water is de perfecte oplossing als je last hebt van onkruid tussen de tegels. Giet het hete water over het onkruid, hierdoor verbrand het onkruid. Laat het het nog even intrekken en na een poosje kun je het onkruid zo wegschrobben. Op deze manier verwijder je niet alleen het plantje, maar ook de wortel. Het onkruid komt dus minder snel terug!

 

2. Houtsnippers of boomschors

Voordat het onkruid de kans krijgt om te groeien, leg je houtsnippers of boomschors op de grond. Je kunt dit het beste doen op donkere plekken. Deze plekken blijven langer vochtig en dat zijn juist de plekken waar onkruid het meeste groeit. Door houtsnippers of boomschors op de schaduwrijke grond te leggen, krijgt onkruid geen kans om te groeien.

 

3. Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn een perfecte vervanging voor onkruid. Je kiest zelf welke bodembedekker je in jouw tuin wil hebben. Je hebt groene varianten, maar ook een aantal met hele mooie bloemen. Let er wel goed op dat je de juiste bodembedekker koopt; check altijd of hij op een zonnige of schaduwrijke plek moet groeien. Bodembedekkers groeien net zoals onkruid; het kruipt waar het kan. Zorg dus dat je tijdig de uitschieters weghaalt of bijknipt.

 

4. Verticuteren

Wil jij geen mos in het gazon? Dan kun je jouw gazon het beste één tot twee keer per jaar verticuteren. Dit geeft je gazon meer lucht, waardoor mos minder kans krijgt om te groeien. Zorg er ook voor dat je gazon zo veel mogelijk in de zon ligt. Mos groeit het beste op donkere en vochtige plekken. Verticuteren doe je met een speciale machine of met een verticuteerhark


Hopelijk kun je iets met deze tips! Bedenk je ook dat onkruid niet slecht hoeft te zijn. Sommige onkruidsoorten zijn ook mooi, denk aan de paardenbloem en margrietjes. Als je veel last hebt van onkruid, betekent dat ook dat het vruchtbare grond is. Dat is toch heel positief; ook andere planten kunnen goed groeien op jouw grond! Wil je meer weten over onkruid of bodembedekkers? Je mag altijd langskomen in ons tuincentrum of bellen naar de klantenservice!