Rozen met luis; bestrijden en voorkomen.

Rozen met luis; bestrijden en voorkomen.

Luizen en rozen. Een combinatie die veel voorkomt, maar waar je niet vrolijk van wordt. Bladluizen houden van sappige en zoete bladeren. Rozenblaadjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Er zijn verschillende manieren om bladluis te bestrijden. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om luizen te voorkomen. We vertellen je alles in dit artikel!

Luizen bestrijden met koud water

Zie je de luizen zitten op de rozenknoppen? Pak de tuinslang er maar bij! Zorg voor een stevige waterstraal en richt de slang op de takken. Door de kracht en de kou van het water vallen de luizen op de grond. Let er wel op dat je de straal niet direct op de knoppen richt, want dan kunnen deze alsnog beschadigen. Het water zorgt er niet voor dat de luizen niet meer terugkomen, maar het is wel een eenvoudige en makkelijke manier om de bladluizen (tijdelijk) van de rozenknoppen af te krijgen.

 

Luizen voorkomen met geurende planten

Door bepaalde planten bij je rozen in de buurt te zetten, houd je de bladluis op afstand. Een goed voorbeeld is de geurende plant lavendel. Ook deze planten houden bladluizen op afstand:

  • Bonenkruid
  • Dille
  • Salie
  • Hysop
  • Uien/Sjalotten
  • Knoflook
  • Bieslook
  • Prei
  • Alle soorten Alliums (zoals afbeelding hierboven)

 

Luizen bestrijden met andere insecten

De natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Het beestje kan tot wel 100 bladluizen per dag eten. Naast het lieveheersbeestje vinden ook mieren, oorwurmen en vogels de bladluis een heerlijke snack. Zorg er dus voor dat deze insecten zich kunnen nestelen in je tuin. Maak schuilplekjes in de tuin door blokken hout en stenen in de tuin te plaatsen. Omgekeerde bloempotten fungeren ook als een goede schuilplaats.

 

Luizen bestrijden met speciale middeltjes

Er zijn veel middeltjes op de markt om rozenziektes te bestrijden, maar ook om bladluizen te bestrijden. Bijvoorbeeld de Spruzit-R van Ecostyle. Dit middel werkt tegen luis, trips en de witte vlieg. Wanneer je het middel gebruikt, worden alleen de insecten bestreden die niet gewenst zijn. De (honing)bijen worden (bij juiste toepassing) niet aangetast met de Spruzit. Lees altijd goed de beschrijving op het etiket om op een ecologisch verantwoorde manier van de bladluis af te komen.

 

Heb jij alles geprobeerd en kom je maar niet van de bladluis af? Je mag onze medewerkers altijd om advies vragen! We helpen je graag van de bladluizen af, zodat jij weer heerlijk van je rozen kunt genieten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Vacatures