Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Bladroest; wat is het en hoe bestrijd ik het?

Bladroest; wat is het en hoe bestrijd ik het?

Heb je wat bruinige vlekken op je bladeren? Dan kan het zijn dat dit bladroest is. Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van je plant vallen. Dat wil je natuurlijk niet! Het is belangrijk dat je snel actie onderneemt. We vertellen je hier hoe je bladroest te lijf gaat.

 

Hoe ontstaat bladroest?

Schimmels halen de voedingsstoffen uit bladeren en stengels van planten. Zo ook de bladroest schimmel. In de zomer en de herfst zie je veel bladroest. Dit komt door vocht en warmte. Schimmels houden daar ontzettend van. Je herkent bladroest door de geel-bruine vlekjes aan de onderkant van het blad.

 

Bladroest bestrijden

Allereerst moet de plant in goede staat zijn en altijd op een kwalitatief goede plek staan. Zorg er ook voor dat de plant de juiste hoeveelheid water heeft. Wanneer een plant droog staat is hij zwakker en vatbaarder voor schimmels. Maar te nat is ook niet goed; schimmels zoeken de warme, vochtige plekjes op.

 

Natuurlijke bestrijding

Er zijn een aantal natuurlijke middeltjes die de bladroest kunnen bestrijden, zoals knoflookthee. Spuit de thee een aantal keer per dag over de plant voor vijf dagen lang.

Zo maak je knoflookthee:

 1. Snijd 5 knoflookbollen in stukken
 2. Giet hier 1L kokend water overheen
 3. Laat dit 24 uur trekken
 4. Daarna voeg je 3L water toe
 5. Meng het goed
 6. Je bent nu klaar om de knoflookthee over de planten te spuiten!

 

Andere middeltjes ter voorkoming van bladroest

Je kunt gesteentemeel aanschaffen om ervoor te zorgen dat bladeren droog blijven. Hierdoor krijgen schimmels minder kans om zich te vermeerderen. In ons tuincentrum verkopen we ook ECOstyle Vital. Dit zorgt voor een goede conditie van jouw planten. Het verhoogt de weerstand tegen verschillende schimmelziekten.

 

Planten die gevoelig zijn voor roest

Iedere plant kan bladroest krijgen, maar er zijn een paar soorten die er echt gevoelig voor zijn. Let er ook op dat je ze goed beschermd, want de schimmel gaat gemakkelijk van plant naar plant. Dit zijn de gevoelige planten:

 • Rozen
 • Leeuwenbek
 • Stokroos
 • Geranium
 • Duizendschoon
 • Munt
 • Chrysant
 • Pruim