Water besparen én toch een groene tuin!

Water besparen én toch een groene tuin!

Sinds een paar jaar komen we ieder jaar op een punt dat de tuin niet meer besproeid mag worden, zwembadjes niet meer gevuld mogen worden en je zo kort mogelijk moet douchen. Alles om water te besparen! Waarschijnlijk steek je veel energie in het bloeiend en groen houden van je tuin. Wist je dat dat ook kan tijdens de waterbesparing? Het begint al bij de indeling van je tuin. Ook als je geen zin hebt in een complete verbouwing van je tuin zijn er genoeg dingen die je kunt doen. In dit blog vertellen we je alles over het besparen van water en behoud van je groene tuin!

 

De inrichting van je tuin

Hoe je je tuin inricht, bepaalt al hoe je met het water omgaat. Leg je je tuin vol met stenen? Dan heeft water weinig kans om goed in de grond te trekken. Ga dus voor zoveel mogelijk groen in de tuin, al het regenwater wat valt is een oppepper voor de tuin!

Heb jij alle planten wel op de juiste plek staan? Wanneer planten goed tegen droogte kunnen kun je deze op de meest zonnige plekjes van de tuin zetten. Rozen zijn bijvoorbeeld een goede plant voor op een zonnige plek. Ze hebben stevige wortels en kunnen wel een poosje met minder water. Let er wel op dat je de rozen niet plant wanneer het heel heet is, ze hebben wat tijd nodig om goed te wortelen. Planten met grote bladeren verliezen over het algemeen veel water. Deze exemplaren kun je dus het beste in een schaduwhoekje zetten. Zet je ze toch in de volle zon? Dan gaan ze het met weinig water niet overleven.

Geef ook alle planten een laagje compost. Compost zorgt er namelijk voor dat de waterhuishouding in de grond op peil blijft.

Maak gebruik van bodembedekkers

Wanneer je de grond bedekt met een laagje zal hij minder snel uitdrogen. Daarnaast is het ook een goed middel tegen onkruid, want dat krijgt door de bedekkers geen kans om te groeien. Voor het bedekken van de grond zijn twee opties mogelijk.

Bodembedekkers (planten)

Je hebt verschillende soorten planten die fungeren als bodembedekkers. Een van de meest bekende is wel de Hedera, de wintergroene klimplant die ook een bodembedekker kan zijn. Andere goede bodembedekkers zijn:

  • Dikkemanskruid; wintergroen en perfect voor een schaduwrijke plek
  • Kattenkruid; fleurige bodembedekker, trekt vlinders en bijen aan
  • Maagdenpalm; sterke bedekker, ideaal voor onderhoudsvrije tuinen.
  • Ooievaarsbek; roze bloemetjes, ideaal bij grote struiken
  • Ezelsoor; mooie grote bladeren, houdt van de schaduw

Mulchlaag aanbrengen

Bodembedekkers (planten) hebben vaak wat tijd nodig om over de bodem heen te groeien. Wil je snel de grond bedekken? Doe dit dan door een mulchlaag aan te brengen. Deze laag zorgt ervoor dat de grond koel blijft en dat het water minder snel verdampt. Een mulchlaag bestaat vaak uit een van deze materialen:

  • Boomschors
  • Houtsnippers
  • Cacaodoppen
  • Droog gras of maaisel
  • Stro
  • Grind
  • Compost

Gebruik het regenwater

Regenwater is gratis en zonde als het zo het riool in verdwijnt. Je kunt er namelijk gemakkelijk je tuin mee bewateren. Daarvoor heb je wel een regenton nodig om het water in op te vangen. Je kunt de meeste regentonnen ook aansluiten op de regenpijp, zo verzamelen je nog sneller gratis regenwater. In Nederland heeft al 1 op de 6 tuinbezitters een regenton en kan hiermee de tuin bewateren. Ben jij de volgende?

Geef maar één keer per week water

Het klinkt misschien gek, maar je kunt je planten beter maar één keer per week water geven. Geef ze dan veel water, want in een droge periode is het niet erg als de wortels wat onder water staan. Planten hebben zo’n 20L water per vierkante meter, per week nodig. Dit is vergelijkbaar met 3 minuten sproeien op één plek.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures