Verzorging van de Strelitzia

Verzorging van de Strelitzia

De Strelitzia is dé woonplant van de maand september. Dat is zeker niet gek, want het is een van de populairste planten van het moment. De Strelitzia wordt ook wel de paradijsvogelbloem genoemd door de speciale bloemen die de plant heeft. De bloemen beginnen te bloeien in de herfst, vandaar dat de plant juist nu zo populair is. In dit blog vertellen we je hoe je de Strelitzia verzorgt en zo lang mogelijk mooi houdt!

 

Waar zet je de Strelitzia neer?

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, dus is een tropisch klimaat gewenst. Zet de plant daarom op een lichte plek, voor het raam bijvoorbeeld. Krijgt de plant lelijke bladeren en blijft de groei achter? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te donkere plek.

 

Strelitzia water geven

Over het algemeen koop je een Strelitzia als een grote plant, dus heeft hij veel water nodig. Vooral in de zomer moet je de plant één keer per week water geven. Is de grond eerder al droog? Geef hem dan wat water bij. Let op; de grond mag niet té nat worden. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen en daar wordt de paradijsvogelbloem niet blij van.

We raden je ook aan de plant één keer per week te sproeien. Dit zorgt ervoor dat de stof van de bladeren af gaat, het blad krijgt dan meer licht en kan beter groeien.

 

Voeding voor de Strelitzia

Geef de Strelitzia om de 6 tot 8 weken vloeibare plantenvoeding én alleen van maart t/m september. Bekijk de verpakking voor de juiste dosering. Je kunt de voeding beter niet geven in de herfst- en wintermaanden. Dan is de paradijsvogelbloem in rust. Geef je de plant toch voeding? Dan is de kans groot dat de plant geen water meer op kan nemen en afsterft.

 

Overig onderhoud aan de Strelitzia

De wat oudere bladeren van de Strelitzia krijgen soms wat bruine randen. De bruine randen kun je gemakkelijk van het blad afknippen met een snoeischaartje. Wil je het hele blad afknippen? Knip dan het blad en de stengel, zo’n 2 cm boven de kern, weg. De bladeren kunnen ook wat scheuren vertonen. Dit is een natuurlijk proces van de Strelitzia. Je kunt ze afknippen als je het niet mooi vindt staan, maar het is niet erg om ze te laten zitten.

 

Strelitzia stekken

Je kunt de Strelitzia vermeerderen door de kluit uit elkaar te halen. Zorg ervoor dat elke stam meerdere wortels blijft houden, anders maak je de plant kapot. Vervolgens kun je elke stam in een aparte pot zetten. Doe het uit elkaar halen ervan voorzichtig, want de plant beschadigt snel.

Wil je een Strelitzia die bloeit? Dan kun je beter niet alles stekken. Een stekje dient minimaal 8 jaar te zijn voordat de plant daadwerkelijk gaat bloeien.

 

Reginae vs. Nicolai

Je hebt twee soorten Strelitzia’s. De Reginae is de plant met de mooie oranje/blauwe bloemen en begint te bloeien in de herfst. De regel geldt; hoe meer bloemen de plant heeft bij de aanschaf, hoe groter de kans dat hij het volgende jaar ook bloemen geeft.

De Nicolai is de Strelitzia die niet zo snel bloemen zal krijgen. Dat maakt de kamerplant niet minder mooi, want ook de Nicolai heeft prachtige, grote bladeren. Alleen wanneer de Nicolai een hoogte heeft bereikt van meer dan 2 meter zal deze gaan bloeien. Ook zijn deze bloemen niet oranje/blauw, maar juist zwart met wit.

 

Strelitzia’s bij Eurofleur

Wij verkopen zowel de Strelitzia Reginae en de Nicolai. Je vindt de planten op de kamerplanten afdeling. Zou je graag meer advies willen over deze plant? Bel dan naar de winkel of spreek op de kamerplanten afdeling een medewerker aan. We helpen je graag verder bij het vinden van de perfecte Strelitzia!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Vacatures