Dit zijn dé tuinplanten trends najaar 2020

Tags:
Dit zijn dé tuinplanten trends najaar 2020

Het najaar doet zijn intrede deze maand. Dan kun je denken; laten we het in huis weer gezellig maken. Maar je kunt ook denken; hoe kan ik zo lang mogelijk van mijn tuin genieten? In dit blog vertellen we je alles over de trends op het gebied van tuinplanten dit najaar. Zo kun jij, deze nazomer, nog een hele tijd van je tuin genieten!

Eucalyptus

De bladeren van de Eucalyptus hebben een blauwgrijze gloed en wanneer de zon erop schijnt, wordt het blad groen en zilver. Dit is een prachtig gezicht in combinatie met dauw en de spinnenwebben in de vroege ochtend.

De geur van de Eucalyptus werkt kalmerend en dat is heerlijk als je na een werkdag tot rust wil komen in de tuin. Daarnaast houdt het vliegen en muggen op afstand door zijn geur, waardoor je daar ‘s avonds ook minder last van hebt!

Deze plant is een snelle groeier, want hij kan wel 2,5 meter per jaar groeien. Dus voor je het weet heb je een volle boom of struik in de tuin staan! Heb je hem al een poosje staan? Dan zit je in het najaar heerlijk beschut bij de Eucalyptus.

 

Kerstroos

De kerstroos, ook bekend als Helleborus, is een van de weinige planten die midden in de winter bloeit. Namelijk van november t/m maart. Daarom is het ook de perfecte najaarsplant.

De plant heeft leerachtige bladeren, die dicht bij elkaar op de steel zitten. Er zijn twee soorten Helleborusen. De Helleborus Niger heeft trossen met komvormige witte bloemen. Je kunt de kerstroos op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als hangplant, maar ook als hoge struik of als mooie plant in de border.

Naast de Helleborus Niger is er ook de Helleborus Orientalis (Oosterse kerstroos). De Orientalis is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Denk aan; geel, roze, donkerpaars en gespikkelde bloemen.

 

Struikheide

Waarschijnlijk heb je al veel foto’s van een bloeiende heide voorbij zien komen! Maar wist je dat je zelf ook de heide naar je tuin kunt brengen? De struikheides staan nu volop in bloei en zijn een goede, kleurrijke vulling voor jouw tuin of border. Deze struiken bloeien in september en november.

Wanneer de struikheide in bloei staat, bevat deze volop nectar. Dit is ook het laatste moment dat de bijen en hommels hun honingvoorraad kunnen aanvullen voor de winter. De struikheide is perfect om een tapijt te creëren in je border of tuin. Deze winterharde plant geeft een kalmerend effect als taptijt, maar is juist een robuuste blikvanger in een mooie pot!

Je kunt de struikheide goed combineren met siergrassen en bodembedekkers. Of zet de struikheide tussen planten met grote, groene bladeren. Het contrast is dan extra groot en zo wordt de schoonheid van de struikheide benadrukt.

 

Spar

De spar is bij iedereen bekend en in november en december is het de populairste plant! De spar (Picea omorika) wordt veel gebruikt als kerstboom, maar kan ook prima buiten worden geplant. Buiten wordt hij vaak ingezet als wintergroene conifeer, wat hij van oorsprong ook altijd is geweest.

De spar heeft net zoals de Eucalyptus een kalmerende geur als je de bladeren/naalden tussen de vingers wrijft. Daarnaast zorgt deze statige conifeer voor rustig beeld in de tuin. Op alle vlakken gaat de spar je rust brengen in de drukke feestmaand.

Wil je jouw kerstboom in januari in de tuin planten? Dan zul je een kerstboom met kluit moeten aanschaffen, let er altijd op dat de kluit groot genoeg is. Zet je kerstboom in een speciale standaard met water en heesterchysal.

De kerstboom heeft meerdere weken binnen gestaan in een droge, warme lucht, dus de overgang naar buiten toe kan lastig zijn. Belangrijk is dat er geen vorst in de grond zit en het ook voorlopig niet gaat vriezen. De spar heeft dan de meeste kans om goed te wortelen en te overleven.

 

Vuurdoorn

De vuurdoorn (Pyracantha) heeft prachtig gekleurde bessen in de herfst kleuren; geel, oranje en rood. In ieder seizoen heeft deze plant een mooie uitstraling; in de herfst met de gekleurde bessen, in de winter is hij donkergroen en in het voorjaar krijgt de vuurdoorn heel veel crèmekleurig bloemen.

De vuurdoorn is een echte haagplant, hij kan flink omhoog groeien en je hele muur voorzien van gekleurde bessen of crèmekleurige bloemen. Dit is een ware eyecatcher in je tuin, in ieder seizoen!

Deze plant blijft lang gekleurd, omdat de vogels niet gecharmeerd zijn van de bessen. Daarnaast is de vuurdoorn familie van de rozen en heeft hij stevige doorns. De kleine zangvogels zijn dan wel weer erg blij met deze doorns. Zij maken beschutten nestjes in de vuurdoorn.

 

Najaarsplanten bij Eurofleur

Wil jij je van je tuin genieten dit najaar? Kom bij Eurofleur het assortiment tuinplanten bekijken. Er is nog genoeg moois te vinden in ons tuincentrum in Leusden. Heb je een vraag of ben je op zoek naar een specifieke plant? Je kunt altijd een van onze medewerkers aanspreken. Ze helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures