Pittige philodendron

Tags:
Pittige philodendron

De Philodendron is een populaire kamerplant die vaak in één adem wordt genoemd met de Monstera Deliciosa. Hoewel ze technisch gezien geen familie zijn, zijn ze wel erg verwant. Het zijn echte blikvangers door de bijzonder groene en grote bladeren. Wat qua verzorging voor de meeste planten uit de Philondendron familie geldt, geldt dan ook voor de gatenplant. En die verzorging is hartstikke makkelijk! Dat maakt waarschijnlijk waarom je in menig interieurblad, woonprogramma of Instagram-feed regelmatig een Philodendron terug ziet.

Herkomst van de Philodendron

Maar eerst even terug naar de basis: de herkomst van de Philodendron. Wie een beetje thuis is in de oud-Griekse taal ziet meteen de twee worden die aan elkaar gekoppeld zijn: philo en dendron. De meesten zullen wel weten dat dendron 'boom' betekent. Philo betekent 'houden van'. Dit is geen toeval: Philodendrons zijn echte boomknuffelaars. Van oorsprong komt deze plantenfamilie uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Die vochtige omgeving waar ze gewend aan zijn, maakt dat ze hier in de Nederlandse huishoudens ook zorgen voor een fris en zuurstofrijk binnenklimaat. De plant houdt wel van licht, maar om in de bosrijke omgeving genoeg daglicht op de bladeren te krijgen, kruipt de plant langs de boom naar het zonlicht toe. Dit is mogelijk omdat ze luchtwortels ontwikkelen die ze gebruiken om zich vast te klampen aan de bomen om zich heen. Ook in jouw huiskamer kan het zijn dat de plant richting het licht groeit. Hij is namelijk gek op indirect licht, maar pas wel om met direct zonlicht.

Allerlei soorten en maten

De Philodendron familie is groot! Er zijn wereldwijd ruim 500 soorten Philodendrons in verschillende maten en vormen. Vaak lijken de jonge plantjes nog best wel op elkaar, maar naarmate de plant ouder wordt, zie je steeds meer de karakteristieke kenmerken ontstaan. Vaak zit het meest duidelijke verschil in de vorm van het blad. Ook zijn er zowel staanders, als klimmers en hangende varianten. Ben je al bekend met deze soorten?

  • Philodendron Scandens: deze soort kan je herkennen aan de hartvormige bladeren die prachtig naar beneden groeien (of waar je ze naartoe leidt)
  • Philodendron Xanadu: de bladeren hebben een stoer gekarteld randje dat ze tot een opvallende verschijning maakt. 
  • Philodendron Micans: ook dit is zo'n toffe hangplant die opvalt door de kleurrijke en zachte bladeren.

Philodendron kopen | Tuincentrum Eurofleur

Verzorging

De luchtzuiverende Philondendron houdt wel van een slokkie. Geef 'm dus geregeld water en houd in de gaten dat de potgrond vochtig blijft. Teveel water is echter ook geen aanrader. Ook een regelmatige sproeibeurt stelt de Philodendron erg op prijs - zeker de soorten met luchtwortels. Het is daarnaast belangrijk om in de groeiperiode (zomermaanden) de Philodendron één keer per week voeding te geven. Zoals gezegd houdt de Philodendron niet van direct zonlicht. Dan kan de plant verbranden. Een lichte plek is dus perfect. 

Ontdek welke Philodendron soorten wij in huis hebben! Kom langs bij tuincentrum Eurofleur voor deze en andere kamerplanten. Vers van de kweker! Ook voor bijpassende potterie bent u van harte welkom.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Vacatures