Hoe start ik met een miniatuurdorp?

Hoe start ik met een miniatuurdorp?

Een miniatuurdorp zorgt voor het ultieme kerstgevoel. Nu we zoveel thuiszitten is het juist leuk om het dorp op te bouwen en er heerlijk van te genieten. Maar ja, waar begin je dan? In zeven stappen heb jij je miniatuurdorp gebouwd en zit je met een warme choco te genieten. Let’s go!

 

Stap 1: Kies een thema voor jouw miniatuurdorp

Laat je fantasie de vrije loop en kies een thema wat bij jou en je interieur past. Binnen de Lemax collectie is de keuze reuze. Hieronder hebben we een aantal thema ideeën opgesomd ter inspiratie.

 • Een gezellig kerstdorp met schaatsbaan
 • Een winterse kerstmarkt
 • Een wintersport kerstdorp
 • Een landelijk dorp met bomen en dieren
 • Een winkelstraat voor de kerstinkopen
 • Bekijk ook de Lemax kerstcollecties van 2020

 

Stap 2: Verzamel alle onderdelen voor jouw kerstdorp

Nu je het thema voor het kerstdorp bedacht hebt, is het tijd om alle onderdelen voor het kerstdorp van zolder af te halen of bij Eurofleur te kopen. Je kan het zo gek maken als je wilt: van een paar kersthuisjes met een aantal versierde bomen tot een compleet levend kerstdorp met schaatsbaan, kermisattracties en een treinbaan.

Vergeet ook niet om eventuele figuren en accessoires een plekje te geven in jouw kerstdorp. Dit hoeven zeker niet alleen maar producten van Lemax te zijn, je kunt echt van alles gebruiken. Denk aan spullen uit de natuur, kerstversiering, takken als boom en nep sneeuw.

 

Stap 3: Kies een geschikte locatie

Bij het kiezen van een geschikte locatie moet je rekening houden met de ruimte. Je wil natuurlijk niet dat je kerstdorp in de weg staat of dat je geen ruimte meer hebt om uit te bouwen. De populairste locatie voor het kerstdorp is nog steeds onder de kerstboom. Maar een ruime vensterbank, sidetable of plank aan de muur kan ook een ideale locatie zijn.

Vergeet ook niet dat er een stopcontact in de buurt moet zijn als je kerstminiaturen hebt die aan de netstroom aangesloten moeten worden.

 

Stap 4: Kies voor een passend landschap

Het landschap waarop je bouwt is de basis voor jouw kerstdorp. De ondergrond bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling. Eurofleur heeft verschillende ondergronden waarop jouw kerstdorp gebouwd kan worden. Het berglandschap geeft je dorp hoogteverschil, waardoor het dorp niet heel veel ruimte nodig heeft en toch super interessant is om naar te kijken. Je kunt ook kiezen voor een grasmat om het dorp op te bouwen. Dit geeft een meer natuurlijke en vlakke uitstraling. Ideaal als je meer ruimte hebt!

 

Stap 5: Start met bouwen

Als de voorbereidingen getroffen zijn, kun je eindelijk starten met het bouwen van jouw dorp.

 1. Leg het gekozen landschap op zijn plek.
 2. Plaats jouw kersthuisjes en andere onderdelen in het landschap. Het is leuk om hierin gebruik te maken van de hoogteverschillen.
 3. Creëer een natuurlijke omgeving in je dorp; maak bijvoorbeeld gebruik van mos om struikjes mee te maken. Voeg wat nepsneeuw toe om het kerstgevoel te versterken. Daarnaast verkopen wij allerlei andere accessoires, zoals boompjes.
 4. Kleed je dorp verder aan. Bijvoorbeeld met bestrating, lantaarnpalen of bankjes. Wees hier lekker creatief mee, en trek alles uit de kast om het dorp verder aan de kleden.
 5. Voeg de figuren toe. Zonder mensen kan jouw dorp natuurlijk niet leven. Vul het dus met leuke figuurtjes, deze zijn verkrijgbaar in onze webshop!

 

Stap 6: Check het dorp voor de laatste keer

Check, check dubbel check. Staat alles op zijn plek en is het dorp mooi verdeeld?

 

Stap 7: Laat het dorp leven

De laatste stap, het is tijd om het dorp te laten leven. Stop alle stekkers in het stopcontact of vervang de batterijtjes waar nodig. Pak die warme kop choco, plof op de bank en geniet van je kerstdorp!

 

Jouw kerstdorp is nu helemaal klaar om te shinen deze kerst. Is jouw dorp toch nog niet helemaal compleet? In onze kerstshow te Leusden weet je zeker dat je genoeg leuke dingen koopt voor jouw dorp. Kom vooral een keertje langs om te kijken naar ons inspiratie kerstdorp!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
vaderdag
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Leusden vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Vacatures