Veiligheidtips voor de feestdagen

Veiligheidtips voor de feestdagen

Juist dit jaar maken we het met de feestdagen in december binnen en buiten gezelliger dan ooit. Met knipperende lichtjes, flakkerende geurkaarsen, een prachtig versierde kerstboom, decoratieve kerstkransen en -stukjes, bloeiende planten in huis en tuin. Zo maken we er met ons allen het beste van in deze nare coronatijden. Het afsteken van vuurwerk is verboden dit jaar. Tot verdriet van velen, maar de meeste honden en katten wordt nu in ieder geval een groot aantal angstige uren bespaard. Waardoor je zelf ook meer ontspannen het nieuwe jaar kunt ingaan en je niet constant hoeft op te letten of je geliefde huisdier niet de benen neemt en gewond raakt of zelfs nooit meer terugkomt. Maar er is wel een aantal zaken waar je tijdens de feestdagen met huisdieren en kleine kinderen in huis mee moet oppassen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je graag een aantal tips.

5 Tips voor veilige en ontspannen feestdagen

1 Pas op met vuur

Kaarsen, theelichten, geurkaarsen, een brandende open haard of vuurkorf… Allemaal ontzettend sfeervol en gezellig. Maar pas op met kwispelende staarten en grijpgrage kinderhandjes. Laat kaarsen of andere vuurhaarden nooit onbeheerd branden. Gebruik stevige kandelaars en andere kaarsenhouders. Zet kaarsen op een hoge plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen, en/of in een lantaarn of stevig windlicht. Zet een speciaal scherm voor de open haard en een kinderhekje rond een vuurkorf. Hang ook geen decoraties direct tegen de verwarming, lampen of apparaten die warm worden; ze kunnen dan wellicht vlamvatten.

2 Gevaarlijke lekkernijen

Houd lekkernijen buiten bereik van honden en katten, want ze kunnen flink ziek worden van bijvoorbeeld een oliebol, rozijnen, krenten en druiven. Chocolade kan zelfs dodelijk zijn voor honden en katten.

3 Giftige planten

Zet kerststerren en amaryllissen op een plek waar honden en katten niet bij kunnen, want het blad én de bloemen zijn giftig voor deze viervoeters. Als het goed is hangt de mistletoe of maretak hoog genoeg om er met je partner onder te kunnen zoenen; bovendien houd je de giftige bessen ervan zo buiten hand- of pootbereik.

4 Maak de kerstboom dier- en kindvriendelijk

Zorg er sowieso voor dat de kerstboom, of deze nu echt of van kunststof is, stevig en stabiel in de pot of speciale houder staat. Ook de naalden van een kerstboom zijn giftig voor een hond of kat. Zet hun voederbakken dus niet onder of bij de kerstboom. Veeg of zuig regelmatig de uitgevallen naalden op. Hang geen breekbare kerstballen of andere breekbare decoraties onderin de boom. Een rennende of kwispelende hond kan er aardig wat van laten sneuvelen, net zoals een nieuwsgierige, speelse kat en een energiek klein kind. Niet alleen zonde, maar er liggen dan ook snijwonden op de (v)loer. NB Engelenhaar, zo’n heerlijk traditionele versiering voor in de kerstboom, bevat glasvezels, dus hang dat ook op veilige hoogte.

5 Veilig tafelen

Pas op dat kinderen of speelse honden het mooie tafelkleed niet van tafel kunnen trekken. Lekker gourmetten, steengrillen of fonduen? Werk het snoer zo veel mogelijk weg, zodat niemand erover kan struikelen en plak het eventueel vast met stevig tape. Zet de gourmet- of steengrillset of het fonduestel op een stabiele, onbrandbare ondergrond en vergeet de apparaten na gebruik niet uit te schakelen en de stekker uit het stopcontract te trekken.

Het hele team van ons tuincentrum in Leusden wenst iedereen een gezond, groen en florissant 2021!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Vacatures