Rouwvliegjes op je plant: wat zijn het en hoe kom je ervan af?

Tags:
Rouwvliegjes op je plant: wat zijn het en hoe kom je ervan af?

Rouwvliegjes in huis ben je liever kwijt dan rijk. Deze irritante kleine insecten nemen plaats in en rondom jouw kamerplanten en kun je ook in de rest van het huis terugvinden. Wat zijn rouwvliegjes precies? En nog belangrijker: hoe kom je van rouwvliegjes af? Onze plantenexperts geven je tips over het bestrijden van rouwvliegjes en het voorkomen ervan. Lees snel verder en je bent (hopelijk) snel van de rouwvliegjes af. 

Wat zijn rouwvliegjes?

De beruchte rouwvliegjes heten eigenlijk rouwvarenmuggen en staan erom bekend om zich volop voort te planten. Eén rouwvliegje kan al snel 200 eitjes leggen en zorgen voor een heuse rouwvliegjesplaag in huis. Ontzettend vervelend, aangezien de rouwvliegjes nogal lastig te bestrijden zijn. Rouwvliegjes lijken erg op fruitvliegjes, maar zijn nog een slag kleiner. Fruitvliegjes zullen zich niet zo snel gaan hechten aan je kamerplanten, maar rouwvliegjes zie je vooral terug op de bladeren van je geliefde kamerplanten. Hoe kom je nu precies van deze rouwvliegjes af?

wat-zijn-rouwvliegjes

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Als er eenmaal een plaag rouwvliegjes in huis heerst, kom je nogal lastig van deze insecten af. Er zijn vier manieren om van rouwvliegjes in huis af te komen:

  • Je kamerplant isoleren, uitdrogen en de potgrond vervangen. Rouwvliegjes houden van vochtige aarde en vinden het hartstikke fijn om hier hun eitjes te leggen. Zo kun je het best je kamerplant uitdrogen en de besmette potgrond vervangen door droge, schone potgrond. Als je de kamerplant nieuwe potgrond geeft, kun je deze best ook direct verpotten. Zet de kamerplant in een nieuwe sierpot van Tuincentrum Eurofleur!
  • Leg een laag zand over de potgrond van de besmette plant. Op deze manier zorg je ervoor dat de rouwvliegjes niet uit de aarde kunnen komen. Twijfel je of de rouwvliegjes ook bij andere planten al zijn gaan zitten? Dan kun je het best al jouw kamerplanten behandelen met zand. De laag zand kun je ongeveer 10 dagen laten zitten. 
  • Laat de natuur zijn werk doen door aaltjes in de potgrond van de kamerplant te laten. Deze aaltjes doden de rouwvliegjes met een bacterie en sterven vanzelf als de rouwvliegjes op zijn. 
  • Zet glazen met rode wijn rondom de kamerplanten. De rouwvliegjes zijn hier gek op, maar kunnen in veel gevallen niet meer uit het glas komen en verdrinken in de rode wijn. 

Hoe voorkom je rouwvliegjes?

Rouwvliegjes komen in huis doordat zij op bijvoorbeeld jassen of nieuwe kamerplanten zitten. Rouwvliegjes in huis voorkomen is moeilijker dan je denkt, maar het is mogelijk! Voorkom rouwvliegjes door je kamerplanten niet teveel water te geven. Zo voorkom je dat de potgrond te nat wordt en geef je de rouwvliegjes geen kans om eitjes te baren. 

Kom langs bij Tuincentrum Eurofleur in Leusden om jouw kamerplanten te beschermen

Bij ons tuincentrum in Leusden ben je op het juiste adres voor al je kamerplant benodigdheden. Naast de mooiste en hipste kamerplanten verkopen wij namelijk ook diverse soorten insectenbestrijding en overige artikelen. Plan uw route en kom langs bij het grootste tuincentrum van Midden-Nederland! Wij hopen je snel terug te zien. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures