Hoe geniet ik het langst van mijn bloemen?

Tags:
Hoe geniet ik het langst van mijn bloemen?

Wie wordt er niet blij van een bos prachtige bloemen? Je haalt met een mooi boeket dat vrolijke, zomerse gevoel in huis, zelfs als het koud, nat en donker is. Zoals je weet verkopen we bij Eurofleur alleen de mooiste boeketten. De bloemen en planten die je bij ons vindt zijn gekweekt in ruime potten. Dat zorgt voor meer wortels en meer wortels zorgen voor een sterkere bloem, plant of boom. Je bent dus verzekerd van kwaliteit! Maar wat als je eenmaal dat mooie bosje in huis hebt gehaald? Hoe zet je je bloemen op hun mooist in de vaas en hoe houdt je ze het langst goed? Wij hebben een aantal bloemschik tips!

Waar zet ik mijn bloemen neer?

Tuincentrum Eurofleur in Leusden heeft voor elk seizoen van het jaar de mooiste boeketten, voor welke gelegenheid dan ook. We maken de mooiste combinaties, eventueel naar jouw persoonlijke wensen. Als je eenmaal thuiskomt, is het goed om een aantal zaken in gedachte te houden voordat je aan het bloemschikken gaat. Waar wil je de bloemen laten shinen? Een plekje in de volle zon vindt je bos namelijk niet zo prettig. Ook is het een goed idee om een tochtige hoek of een plek naast de radiator te vermijden. Veel mensen zetten een bos bloemen op hun kookeiland of eettafel. Een prachtig gezicht, maar houd de bloemen wel uit de buurt van de fruitschaal. Fruit en bloemen zijn geen goeie combinatie vanwege de gassen die fruit kan uitstoten.

Bloemschikken: tips & tricks | Tuincentrum Eurofleur

Bloemschikken: de voorbereiding

Ons advies is om altijd een glazen vaas te gebruiken: je ziet dan sneller of het water ververst moet worden en bacteriën hechten zich minder snel aan glas. Dat de vaas echt goed schoon moet zijn, is natuurlijk vanzelfsprekend. Ververs om de 3 tot 5 dagen het water voor het beste en langste resultaat. Dan moet natuurlijk worden gedacht aan het schuin afsnijden van de stelen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloemen tijdens de reis naar huis zonder water zijn komen te staan. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de stelen wat uitdroogt. De bloemen kunnen vervolgens sneller slap gaan hangen, omdat de uitdroogde onderkant minder water opneemt. Dit voorkom je door een klein stukje van de steel af te snijden met een schoon en scherp mes. Haal ook de blaadjes die wat meer aan de onderkant van de bloemsteel zitten weg. Deze blaadjes gaan in contact met water namelijk rotten en dat wil je natuurlijk niet hebben. Daarnaast is de aanblik van heel wat bladeren vaak ook net wat minder mooi. De ogen moeten natuurlijk op de bloemen zijn gericht. 

Hoe zet je bloemen mooi in een vaas?

Dan komt het leukste, maar misschien ook het lastigste gedeelte: hoe zet je de bloemen nu zó in de vaas dat ze allemaal het beste tot hun recht komen? Het spelen met hoogte is de oplossing. Begin met de bloemstelen van gemiddeld formaat en laat de langste en kortste nog even liggen. Je begint met het maken van een soort kruis. Let hierbij op een mooie verdeling van kleur en vorm. Je weeft de stelen als het ware over elkaar heen terwijl je de vaas eigenlijk in vieren verdeelt. Je wil immers niet dat de bloemen over de rand gaan 'hangen'. Met deze truc zorg je voor een frame voor de rest van je boeket. Als je eenmaal een wat voller bloembosje krijgt, kan je wat groen toevoegen. Draai voor het gemak af en toe je vaas een beetje, zo zie je meteen het effect ontstaan. Ga vervolgens verder met de kortere en wat langere stelen. Die speelse verdeling maken jouw bos tot een eyecatcher.

Boeket kopen

Vervolgens is het een kwestie van genieten! Wist je trouwens dat de verschillende kleuren in je boeket symbool staan voor bepaalde emoties? Ga voor één kleurthema of mix and match erop los:

  • Rood: romantiek
  • Roze: blijheid
  • Geel: optimisme
  • Oranje: creativiteit
  • Groen: harmonie
  • Wit: puurheid

Kom langs bij tuincentrum Eurofleur voor de meest mooie en verse snijbloemen. Onze bloemenexperts maken de mooiste boeketten voor elke gelegenheid. Leuk als cadeau voor een ander óf voor jezelf! Ook voor rouw- en bruidsboeketten kunt u bij ons terecht. Wij denken graag met u mee! Zien we u snel?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Vacatures